Ljajić: Paket mera do kraja avgusta ili u septembru

Izvor: Blic, Tanjug, 15.Avg.2009, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Paket mera do kraja avgusta ili u septembru

Vlada Srbije će na sednici 27. avgusta ili najkasnije 3. septembra, usvojiti paket mera za pomoć radnicima koji su u teškom materijalnom i socijalnom položaju, rekao je danas ministar rada i socijalne poltike Rasim Ljajić.

"Radna grupa će do srede usaglasiti predlog tih mera koje će se odnositi na rešavanje tri osnovna problema radnika koji štrajkuju - neisplaćene plate, neuplaćeni doprinosi i nepoštovanje privatizacionih ugovora", rekao je Ljajić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
On je dodao da će vlada nastojati da reši problem sa nepovezanim radnim stažom, donošenjem propisa kojim će to biti omogućeno. On je podsetio da je "pre tri - četiri godine donet sličan zakon kojim je tada omogućeno da oko 270.000 radnika povežu radni staž", dodajući da sada ne postoje precizni podaci kolikom broju radnika poslodavci nisu uplaćivali doprinose.

Ljajić je najavio i da će od 1. januara biti pooštrena kontrola uplata doprinosa i da "neće biti dozvoljena isplata zarada pre nego što se potvrdi uplata doprinosa". Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo i vlada nastaviće da budu "medijatori u slučajevima gde poslodavci nisu isplatili zarade", dodavši da oni ne mogu da preuzmu obavezu poslodavaca.

"Socijalni dijalog u uslovima krize mora biti još uspešniji i efikasniji", istakao je Ljajić, najavivši da će biti ispitani i svi pojedinačni slučajevima privatizacija u kojima je došlo do kršenja zakona ili bilo koje zloupotrebe prava.

Radna grupa, prema njegovim rečima, neće marginalizovati nijedan radnički protest i na svaki poziv radnika za razgovor će se odazvati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.