Ljajić: Nema sličnosti između Kosova i Sandžaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2010, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Nema sličnosti između Kosova i Sandžaka

BEOGRAD -

Nema nikakve sličnosti između Kosova i Sandžaka ni u jednom smislu i ne postoji nikakva mogućnost za ponavljanje onoga što se dogodilo na Kosovu, izjavio je ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

On je ukazao da nema potencijala za otvaranje novog žarišta u Sandžaku, kao što su svi očekivali devedesetih godina, mada, kako je rekao, niko ne može da isključi incidente >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao što ih ima ovih dana, posebno nakon ovakve atmosfere koja je stvorena.

Ljajić je u intervjuu "Politici" rekao da će biti sigurno "zapaljivih izjava koje možda dobro zvuče za nečije uši i koje je neko dao samo da bi dobio glasove".

"U realnosti to je nemoguće operacionalizovati. Videli ste kako su reagovali ljudi na ovu inicijativu oko autonomije Sandžaka", rekao je Ljajić dodavši da je "realnost ostvarivanja tog cilja jednaka tome kao da sad odemo na Mesec- znači nije moguća".

Govoreći o trenutnoj politici koja se vodi o Kosovu, on je rekao da bi je označio kao politiku srednjeg puta između dva ekstremna rešenja ili dve ekstremne taktike, i kao jedinu moguću u ovom trenutku pošto je manevarski prostor za tu politiku skučen.

Upitan da li će vlada "preživeti" Generalnu skupštinu UN u septembru, Ljajić je rekao da ne vidi šta bi bila alternativna politika ovoj, da bi neko sad mogao da kaže „e, vi ste doživeli poraz".

"Ako imate bolju ponudu, pa ova ne da rezultat, onda je moguće da bi to izazvalo neki potres, ali u ovom trenutku ja ne vidim šta može drugo da se uradi. Mislim da će vlada ovo preživeti, upravo iz razloga što je pronađena jedna mera između različitih ekstremnih rešenja", kazao je ministar Ljajić.

Po pitanju podeljenosti bošnjačke zajednice lider Socijaldemokratske partije Srbije, kaže da ako bude i malo razuma i zrelosti, te razlike moraju biti prevaziđene, jer inače taj narod nema nikakvu perspektivu.

On je naglasio da je spreman da uradi apsolutno sve što vodi smanjenju tih podela i konfrontacija. "Zato smo usredsređeni da rešavamo neke ekonomske probleme, pokušavajući da bar oko te teme nađemo neki zajednički jezik".

Po njegovom mišljenju promena poslovnika za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka doprineće da se situacija u oblasti Novog Pazara sredi samo ako ima volje i da se savet formira od ove tri liste.

"Srazmerno rezultatima neka svako dobije neko mesto u tom savetu da bi se na taj način poslala poruka da je moguće, uprkos razlikama, da postoji jedna institucija koja može da objedini sve različite društvene faktore u Sandžaku. Svako drugo rešenje, svako preglasavanje u ovoj situaciji neće doprineti stabilnosti", rekao je Ljajić dodajući da ipak nije siguran da je to i najrealnije.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.