Ljajić: Ne znamo gde su Karadžić i Mladić

Izvor: Blic, 14.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Ne znamo gde su Karadžić i Mladić

Izručenje preostalih haških optuženika je prvorazredni interes Srbije. Jer time ne samo što bismo uklonili glavnu prepreku na putu ka Evropskoj uniji, već bismo i državu oslobodili dodatnih političkih pritisaka koji se već godinama vrše - kaže za „Blic" Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

Bramerc krajem meseca u Srbiji

Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, krajem ovog meseca doći će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Beograd. Kako za „Blic" kaže Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, na sastanku će biti reči o narednim koracima u saradnji.

On ističe da dok god je tema izručenja otvorena i ima pritisaka, „teško da možemo u potpunosti da očuvamo i unutrašnju političku stabilnost".

- Takođe, iako smatram da će za proces pomirenja i nakon izručenja biti potrebno još mnogo vremena, haško pitanje jeste važan preduslov - dodaje Ljajić.

Američki zvaničnik za pitanja ratnih zločina Džon Klint Vilijamson izjavio je da je hapšenje i izručenje optuženih za ratne zločine preduslov integracije Srbije u EU, ali i za pomirenje u regionu i njegov napredak. Vilijamson je za jučerašnje izdanje sarajevskog „Oslobođenja" rekao da je od izuzetne važnosti da svi optuženi za ratne zločine budu uhapšeni, a pre svih Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Međutim, kako je dodao, najsvežije informacije po pitanju lokacije na kojoj su oni bili „govore da je Mladić bio u Srbiji, a da postoje čvrste indicije da je u toj državi bio i Karadžić".

Ljajić, međutim, kaže da su nadležne službe uvek proveravale sve informacije o lokaciji haških begunaca.

- Sva saznanja i najbanalnije podatke koje dobijemo mi proveravamo - naglašava Ljajić. On kaže da „ono što je evidentno i potvrđeno jeste to da je Mladić od dolaska u Srbiju '97. najvećim delom zaista boravio u Srbiji, i to sasvim sigurno do decembra 2005. i vrlo verovatno do proleća 2006. godine".

- Posle toga mi nemamo operativnih saznanja. Kada je o Karadžiću reč, još manje informacija imamo. I bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte je govorila da se on najverovatnije kreće u regionu između Srbije, Crne gore i Bosne i sama je govorila da on kao u zemlju da je propao. Ono na šta se Vilijamson najverovatnije poziva je izjava Del Ponteove i navodno izjava Karadžićeve supruge da je on zbog lečenja boravio u Beogradu. Mi ta saznanja nismo mogli da potvrdimo - zaključuje Ljajić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Završiti saradnju s Hagom

Izvor: B92, 15.Jul.2008, 02:37

Beograd -- Izručenje haških begunaca je prvorazredni interes Srbije, jer bi se država oslobodila političkih pritisaka, kaže Rasim Ljajić... Predsednik Saveta za saradnju s Haškim tribunalom rekao je da dok god je tema izručenja otvorena i ima pritisaka, "teško da možemo u potpunosti da očuvamo...

Nastavak na B92...

Ljajić: Srbija ne zna gdje su Karadžić i Mladić

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Jul.2008

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da vlast u Srbiji nema operativnih saznanja da se haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić nalaze u Srbiji. "Sva saznanja, i na ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ljajić: Izručenje haških bjegunaca-prioritet za Srbiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Jul.2008

Izručenje haških bjegunaca jedan je od najvažnijih interesa Srbije, jer bi se tako država oslobodila političkih pritisaka, izjavio je predsjednik Vijeća za suradnju Srbije s Haškim tribunalom Rasim Ljajić. U razgovoru za današnje ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.