Ljajić: Najuspešniji razgovori sa MMF-om do sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2010, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Najuspešniji razgovori sa MMF-om do sada

BEOGRAD -

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da razgovori sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda nikada nisu toliko išli u prilog socijalnoj politici i bili toliko uspešni, kao i da se gotovo ceo paket mera može nazvati - socijalnim.

Oko 6,5 milijardi dinara će biti potrošeno na one kojima je to i najpotrebnije, rekao je Ljajić za "Večernje novosti" i istakao da je dogovoreno da se sa dve milijarde pomogne radnicima u javnom sektoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i sa još dve penzionerima.

"Obe pomoći biće jednokratno uručene. Dodatna milijarda namenjena je za najnerazvijenije opštine kojima su prethodno smanjeni transferi, a još 1,5 milijardi biće utrošeno na klasična socijalna davanja", dodao je on.

Za paket mera namenjenih najsiromašnijim, kazao je da će se obezbediti 252 miliona dinara za rad 69 narodnih kuhinja i otvaranje deset novih do kraja godine.

"Ovaj novac biće sasvim dovoljan da narodne kuhinje nesmetano funkcionišu, a to nam je bilo veoma važno jer je za 50.000 ljudi, koliko se hrani u narodnim kuhinjama, ovo i jedini topli obrok u danu. U planu nam je i da obezbedimo 50.300 prehrambenih i higijenskih paketa, a podelićemo ih u 53 nerazvijene opštine. Ovo bi praktično bio drugi krug, jer smo takve pakete već podelili u 53 najsiromašnije opštine", kazao je on.

Ljajić je naveo i da ima bezbroj primera po Srbiji kada nosilac domaćinstva ima 50 ari zemlje, pa ne ispunjava uslov za dobijanje ikakve socijalne pomoći, a tu zemlju zapravo niko ne obrađuje i od nje niko nema koristi, i istakao: Za takve porodice opredelili smo 100 miliona dinara.

Ministar je dodao da bi potpunu primenu zakona u toj oblasti, o čemu je takođe govoreno sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, i to u varijanti da zakon startuje 1. januara 2011. godine, bilo potrebno oko 4,2 milijarde.

Ljajić, koji je i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, upitan o inicijativi porodice da se Ratko Mladić proglasi mrtvim, odgovorio je da ta "prilično trivijalna inicijativa ima više medijskog nego drugog efekta".

"Greška bi bila da se upuštamo u polemiku sa advokatima i porodicom. Njihovo je pravo da pokreću razne inicijative i da daju predloge, ali to neće ni na koji način da utiče na dalji tok potrage. Oni znaju da je Mladić živ, i to je više nego jasno. Mi ćemo nastaviti sa svim operativnim aktivnostima. Ionako smo pretrpeli ogromnu štetu. Sve te potrage koštaju. Jedino što očekujem jeste da će se sve okončati što pre, jer bi od toga svako imao koristi - i porodica, i država, i svaki građanin Srbije", kazao je Ljajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.