Ljajić: Moguć završetak digitalizacije do kraja 2014.

Izvor: Politika, 09.Jan.2014, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Moguć završetak digitalizacije do kraja 2014.

BEOGRAD –Digitalizacija televizijskog signala u Srbiji mogla bi da bude završena dokraja ove godine, iako je zvanični rok 17. jun 2015, izjavio je ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Ministar je agenciji Beta kazao da očekuje da će u prvoj polovini ove godine biti doneta dva zakona koja su u nadležnosti Ministarstva kulture, a već su u javnoj raspravi, što će stvoriti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pravni osnov za ubrzanje digitalizacije.

Ljajić je napomenuo da se sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj pregovara o obezbeđenju povoljnog kredita da bi se proces digitalizacije signala u Srbiji završio.

„Dobro je što je, umesto predviđenih oko 70 miliona evra za proces digitalizacije, sada to spalo na 35 miliona evra. Trudimo se da i to dalje smanjimo i verujemo da sa još manje sredstava možemo da završimo taj proces”, kazao je on.

Po njegovim rečima, koristi za građane od digitalizacije TV-signala su bolji kvalitet slike i zvuka, i dobijanje servisnih usluga koje će pružati operateri, dok će država kroz „digitalnu dividendu” moći da dođe do znatnih finasijskih sredstava.

Ljajić je rekao da je proces digitalizacije signala u Srbiji bio ozbiljno ugrožen jer nije bilo slobodnih frekvencija, ali je proces „deblokiran” time što je kanal TV-Avala ustupljen za završetak tog posla.

„Sigurno bi taj proces išao znatno teže i pitanje je da li bismo čak i rokove ispunili, da nije došlo do oslobađanja (te TV frekvencije). Sada smo povećali inicijalnu mrežu i digitalnim signalom kroz tu mrežu je (probnim signalom) pokriveno područje sa 75 odsto stanovništva Srbije”, kazao je on.

Beta

objavljeno: 09.01.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moguć završetak digitalizacije do kraja godine

Izvor: Beta, 09.Jan.2014

BEOGRAD, 9. januara 2014. (Beta) - Digitalizacija televizijskog signala u Srbiji mogla bi da bude završena do kraja ove godine, iako je zvanični rok 17. jun 2015, izjavio je ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić...Ministar je agenciji Beta kazao da očekuje...

Nastavak na Beta...

Ljajić: Moguć završetak digitalizacije do kraja 2014.

Izvor: Blic, 09.Jan.2014

Digitalizacija televizijskog signala u Srbiji mogla bi da bude završena do kraja ove godine, iako je zvanični rok 17. jun 2015, izjavio je ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić. ..Ministar je agenciji Beta kazao da očekuje da će u prvoj polovini ove godine...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.