Izvor: Blic, 07.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Moguć kompromis sa sindikatima i poslodavcima

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić najavio nastavak socijalnog dijaloga sa sindikatima i poslodavcima i uverenje da je kopromis moguć pošto je očuvanje radnih mesta prevashodni interes svih socijalnih partnera i Vlade Srbije u 2009. godini.

"Sigurno je da će premijer Mirko Cvetković uputiti poziv svim socijalnim partnerima na nastavak dijaloga, na traženje rešenja iz ove situacija koja nikome ne odgovara, ni vladi, ni poslodavcima, ni sindikatima. Sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da je kompromisno rešenje moguće, (ono) mora da uvaži interese svih socijalnih partnera i mora da uvaži realnosti koje postoje u zemlji", kazao je Ljajić agenciji Beta.

Prema njegovoj oceni, socijalni partneri u Srbiji imaju tri važne teme za dogovor, a prva je kako upotpuniti pravni vakuum nastao jednostranim istupanjem Unije poslodavaca iz Opšteg kolektivnog ugovora čime je taj dokument stavljen van snage.

Ministar je podsetio da je u prethodnim razgovorima o primeni Ugovora i njegovom proširenom dejstvu, Vlada predlagala primenu njegovih "nespornih odredaba koje ne iziskuju finansijske obaveze države a da onda počnemo sa postepenom primenom drugih odredaba kada se za to steknu finansijski uslovi", što su sindikati odbili.

"Neke od tih odredaba moguće je primeniti nakon tri meseca, neke za šest meseci. Cilj nam je bio da očuvamo taj ugovor, da on bude osnova za granske kolektivne ugovore, koji su neophodniji u ovom trenutku", dodao je Ljajić i naveo da je rezultat izostao zato što se "išlo na strategiju sve ili ništa i sad ili nikad".

On je ponovio uverenje da je socijalni dijalog moguće vratiti u normalan kolosek i naglasio da je i Vladi i sindikatima i poslodavcima zajedničko opredeljenje za očuvanje radnih mesta.

"Jedan od razloga zašto smo stavili van snage Opšti kolektivni ugovor, nakon što je Unija poslodavaca izašla iz tog procesa, bila je najava da neki poslodavci neće moći da izdrže teret obaveza predviđenih ugovorom i da bi to oni mogli da iskoriste kao izgovor u prvim mesecima ove godine da otpuste radnike pravdajući to činjenicom da ne mogu plate povećati za 20 odsto koliko je predviđeno ugovorom", kazao je Ljajić.

Kao preostale prioritete razgovora Ljajić je naveo socijalni pakt za ublažavanje efekata ekonomske krize, ali i izmene Zakona o radu.

"Mi smo pripremili jednu verziju (pakta) kao polaznu osnovu za te razgovore. Mislim da su to učinili i drugi socijalni partneri, sindikati i Unija poslodavaca i da bi onda mogli da razgovaramo o konkretnim rešenjima vezano za usaglašavanje konačnog teksta tog socijalnog pakta", kazao je on i dodao da bi u slučaju dogovora svi socijalni partneri preuzeli vrlo jasne i obaveze i dužnosti, a Vlada najviše.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.