Izvor: Blic, 02.Apr.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Manje plate u državnoj upravi

Od predviđenih 100 milijardi dinara budžetskog manjka koji se mora nadomestiti kako bi se od MMF dobio zajam, preko leđa svih žitelja Srbije biće naplaćeno 11 milijardi, a ne 34, kako je prvobitno planirano. Danak mera uštede građani će platiti kroz akcize na benzin, novi namet na impulse u mobilnoj telefoniji i porez na imovinu. Ostalih 89 milijardi dinara na svoja pleća preuzeće javni sektor. Zaposlene koje plaća država očekuje smanjenje plata, a svih 25 ministarstava moraće da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smanje rashode za petinu ili za 40 milijardi dinara.



Na jučerašnjoj sednici Vlade nije bilo reči o definitivnom setu mera, što govori o tome da je kabinet Mirka Cvetkovića odlučio da do potpunog usaglašavanja i pristanka svih ministara ne izlazi u javnost.

Međutim, kako „Blic" saznaje, većina mera je već spremna.

Plate u državnoj administraciji smanjivaće se u zavisnosti od visine zarade. Zarade će biti smanjene svima na republičkom nivou uključujući predsednika Srbije, premijera, ministara, poslanika, članova opštinskih vlasti i direktore javnih preduzeća.

Onima koji imaju platu u rangu od 40.000 do 100. 000 dinara zarade će biti smenjene za deset odsto na iznosi koji prevazilazi sumu od 40.000 dinara. To znači da će ukoliko neko ima platu od 60.000 njegova zarada biti umanjena za deset odsto od 20.000 dinara koliko je njegova plata veća od iznosa koji je predviđen kao minimalna plata koja ne podleže smanjenju(40.000 din.). To znači da će imati platu manju za 2.000 dinara. Kada je reč o onima koji imaju veće plate od 100.000 njima će zarade biti smanjivane po istom sistemu ali za 15 do 20 odsto, pogotovo kada je reč o direktorima javnih preduzeća čije su plate išle ranije i do 600.000 dinara. Ukupan efekat ove mere trebalo bi da bude ušteda od milijardu dinara.

Kada je reč o rashodima stranke vladajuće koalicije napravile su plan uštede koji predviđa da od ukupno 40 milijardi, G17 plus mora da smanji troškove u svojim ministarstvima za 14 milijardi, ministri SPS moraju da skrešu rashode za sedam milijardi, dok 19 milijardi mora da uštede ministri iz redova Demokratske stranke.

- Definitivno se odustalo od povećanja PDV, a mere bi trebalo da budu predstavljene naredne nedelje posle sednice Socijalno ekonomskog saveta Vlade koji bi trebalo da bude održan u ponedeljak ili utorak – kaže naš izvor iz Vlade Srbije.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić juče je progovorio o novim merama koje Vlada sprema, iako nije propustio da istakne da nisu do kraja usaglašene.

- Sada je aktuelan predlog da budu smanjene plate u državnoj administraciji, a tu je značajna mogućnost za uštedu kako bi se ispeglala rupa od 100 milijardi dinara u budžetu - ističe Ljajić.

- Time što će ministarstva smanjiti rashode za 25 odsto postignuta je mera da se teret krize ne svali na najsiromašnije, već da državna administracija ovoga puta nosi veći deo tog tereta.

Jedan od načina na koji bi ministarstva mogla štedeti, podsećaju stručnjaci, je dosledno poštovanje procedure i poštena utakmica na tenderima za javne nabavke.

- I dobavljači su u krizi i oni će sigurno pristajati na nove uslove tendera (sa 26 odsto manjim budžetima ministarstava) jer nema tražnje - kaže Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke.

Od novog nameta na gorivo država će namaknuti pet milijardi dinara, a dodatnim oporezivanjem impulsa mobilne telefonije tri milijarde dinara. Na isto toliko Vlada računa od oporezivanja vila i stanova.

U Vladi tvrde da će kod luskuznih automobila uz kubikažu u obzir uzimati i starost vozila, a da će se kod procene da li neko treba da plati porez na luksuzni stan pored kvadrature voditi računa o tome i na kojoj je lokaciji stan i koliko ljudi u njemu živi.

Otpremnine bezobrazno visoke

U Vladi se sprema projekat smanjenja broja zaposlenih u državnoj administraciji na svim nivoima za deset odsto. Prvi efekti osetiće se tek u januaru sledeće godine, a do tada će Vlada morati da promene postojeće zakone bi obezbedila osnov za otpuštanje i formira fond za isplatu otpremnina. Oko 6.000 zaposlenih moglo bi da ostane bez radnog mesta. Na jučerašnjoj sednici Vlade raspravljano je o tome i da hitno moraju da se smanje otpremnine za one koji žele da odu iz loklanih samouprava. Ocenjeno je da su otpremnine od milion dinara bezobrazno visoke i da bi trebalo poštovati pravila Zakona o radu koja važe za sve radnike.

Koliko moraju da uštede ministarstva (po strankama)

Ministri DS - 19 milijardi

Ministri G17 - 14

Ministri SPS - 7

Ukupno 40 milijardi dinara

Vladimir Gligorov: Preti haos

Ekonomista Vladimir Gligorov tvrdi da Vlada nema politički autoritet da preuzme odgovornost za skup mera koje bi mogla da smatra dobrim, nezavisno od popularnosti, pa se snalazi.

- Veći PDV ili veće akcize ubrzavaju inflaciju jednokratno. To je kao da u vožnji pređete sa 60 na 70 na sat. Posle toga je ubrzanje ono koje je bilo i ranije: dakle, veća je brzina, ali nije i ubrzanje, a ovo poslednje je inflacija. No, kako novca nema, strah od inflacije je trenutno od drugorazrednog značaja (što bi, usput, trebalo da zapazi Centralna banka i da smanji kamatne stope).

Konačni problem je u tome što ove mere služe samo za to da se zakrpe trenutne rupe. Uopšte se ne razmišlja šta će se raditi sutra a problemi će biti isti, a posebno se ne razmišlja kako da se trajnije stabilizuje budžet. Tako da preti haos - upozorava Gligorov.

Mere štednje (26. marta)



Smanjenje troškova administracije - 67 milijardi dinara

- zamrzavanje plata i penzija svih budžetskih korisnika - ušteda 13 milijardi dinara

- smanjivanje troškova lokalnoj samoupravi - 15 milijardi dinara

- smanjenje troškova za RZZO - četiri milijarde dinara

- smanjenje troškova svih budžetskih korisnika sa sopstvenim prihodima - pet milijardi dinara

- smanjenje rashoda za robe i usluge svih budžetskih korisnika 18 milijardi dinara



Povećanje prihoda - 34 milijarde dinara

- solidarni porez - 26 milijardi dinara

- privremena naknada na dividende i druge prihode - pet milijardi dinara

- povećanje poreza na imovinu - tri milijarde dinara

Deo novih mera (2. april)

Smanjenje troškova administracije - 89 milijardi dinara

- smanjivanje rashoda u ministarstvima za 25 odsto

- smanjenje plata u javnom sektoru

Povećanje prihoda - 11 milijardi dinara

- akciza na benzin - pet milijardi dinara

- taksa na impulse u mobilnoj telefoniji - tri milijarde dinara

- porez na imovinu - tri milijarde dinara

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.