Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Avg.2017, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Lopta je u dvorišti Zagreba

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić večeras je izrazio nadu da će Hrvatska preispitati mere na uvoz poljopivrednih proizvoda iz regiona, uključujući i Srbiju, ukazavši da će, ukoliko to ne uradi, neizbežno uslediti kontermere.

On je za televiziju N1 rekao i da su mere koje je uvela Hrvatska apsolutno u ekonomskom smislu protekcinističke, a u političkom smislu populističke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Ljajić u Sarajevu prisustvuje pripremnom sastanku prestavnika Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, koji će sutra razmotriti zajednički odgovor na hrvatske mere, javila je ta televizija.

Te države spremne su na pregovore sa Hrvatskom o povlačenju sporne mere a ukoliko se to ne dogodi, biće, kako kažu ministri usaglašene kontramere, štetne za proizvođače i potrošače, ali i za političke odnose, dodaje N1.

"Zato želimo da izbegnemo taj najradikalniji scenario i ja mislim da je lopta u dvorištu Zagreba i očekujem da će se ova odluka o merama najozbiljnije razmotriti, preispitati, kako ne bismo ušli u jedan lanac mera i kontramera", kaže Ljajić.

Hrvatska je nedavno usvojila mere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici, i uz to 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU.

Tako se taksa umesto dosadašnjih 90 kuna (12 evra) sada naplaćuje 2.000 (270 evra).

Hrvatske vlasti su odluku obrazložile namerom da zaštite domaće poljoprivrednike od prekomernog uvoza.

Ranije danas ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić je izjavio j da se hrvatska mera na uvoz poljoprivrednih proizvoda odnosi na ukupno 168 zemalja, a ne samo na zemlje u okruženju i dodaje da je spreman na razgovor."Ni u kom slučaju nije bila intencija nanošenje štete susednim zemljama. Žao mi je ako se to ispolitizovalo, to definitivno tako nije trebalo biti", rekao je Tolušić za televiziju N1.

On je ocenio i da ne postoje razlozi za uvođenje protivmera.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ljajić: Lopta je u dvorišti Zagreba

Izvor: Beta, 06.Avg.2017

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić večeras je izrazio nadu da će Hrvatska preispitati mere na uvoz poljopivrednih proizvoda iz regiona, uključujući i Srbiju, ukazavši da će, ukoliko to ne uradi, neizbežno uslediti kontermere.On je za televiziju N1 rekao i da su...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.