Ljajić: Kriza će najviše pogoditi socijalno ugrožene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2009, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Kriza će najviše pogoditi socijalno ugrožene

BEOGRAD - Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je večeras da će ekonomska kriza u Srbiji kulminirati na jesen i tada će najviše pogoditi najugroženije slojeve stanovništva, zbog čega je potreban široki konsenzus u društvu, a pogotovu između vlade, sindikata i opozicionih stranaka.

Ljajić je naglasio da ćemo kao država biti srećni ako se "negativan rast privrede od minus dva odsto" zaustavi na toj cifri i naveo da je, prema zvaničnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << statistici, pad industrijske proizvodnje u Srbiji u februaru iznosio 19 odsto, a u martu 14 odsto, što donekle ohrabruje.

Na tribini "Srbija i svetska ekonomska kriza", Ljajić je rekao da je osnovni problem srpske privrede njena slaba konkurentnost, uz dodatno visok spoljnotrgovinski deficit, pad izvoza, uvoza i potrošnje.

Prema zvaničnim statistikama, od decembra 2008. godine broj prijavljenih na biroima za zapošljavanje porastao za oko 30.000, ali je realna cifra manja i kreće se od 2.500 do 3.000 ljudi mesečno.

Ljajić je ocenio da i bez krize u Srbiji stanje nije bilo "ružičasto", jer je protekle dve decenije bilo i sankcija i ratova i bombardovanja i dodao da to, ipak, nije opravdanje za sporost u reformama, a pogotovo ako se zna da je od 2000. do danas u Srbiju ušlo oko 16 milijardi evra stranih investicija.

Predsednik Ekonomskog saveta DSS-a Nenad Popović smatra da se efekti svetske krize mogu rešiti povećanjem potrošnje tako da vlada podstakne proizvodnju i to za tržište, ponajpre na tržište Rusije, iako je i njih zahvatila kriza.

Oživljavanje privrede moguće je preko novih zaduživanja u inostranstvu, jer Srbija kao država nije visoko zadužena, rekao je Popović i podsetio da je od oko osam milijardi evra za otplatu kredita u ovoj godini, dug države oko milijardu evra, a ostatak otpada na privatni sektor.

"Čeka nas izuzetno teška jesen", upozorio je Popović i ponovio da je Vlada Srbije sa zakašnjenjem reagovala na prve znake krize, a i mere koje je preduzela nisu bile adekvatne.

Popović se saglasio s ministrom Ljajićem da će krizom najviše biti pogođen socijalni sektor, odnosno najugroženiji slojevi stanovništva i ocenio da se na jesen kriza lako može pretvoriti u socijalne nemire, a ona će se završiti političkom krizom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.