Ljajić: Konkurencija i borba protiv kartela za nestašice

Izvor: Studio B, 07.Okt.2012, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Konkurencija i borba protiv kartela za nestašice

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da bi jedini ispravan sistemski način za suzbijanje nestašica na domaćem tržištu bila bolja konkurencija, više stranih ulagača i investitora i borba protiv kartela.

Ministar Ljajić je u emisiji "Stav Srbije" na Prvoj televiziji najavio da će sutra biti nastavljeni razgovori sa predstavnicima uljara da bi se videlo šta je to što država >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << može da uradi i šta je to što je svako do njih pojedinačno uc cinio. 

Ljajić je naglasio da postoje objektivni razlozi zbog kojih je došlo do nestašica ulja i šećera - suša je napravila skoro 1,5 milijardi evra štete, smanjeni su prinosi pa su i cene kultura znatno više od prošlogodišnjih. Ministar je podsetio da je cena brašna u 2011. bila zmeđu 26 i 27 dinara, a sada je od 35 do 38 dinara, suncokret je sa 330 evra porastao na ovogodišnjih skoro 500 evra. 

Rod suncokreta, prema Ljajiću, ove godine je za 23 odsto manji, ali i pored toga ima ga ne samo dovoljno za domaće potreebe već postoji i 80.000 tona za izvoz. Ljajić je objasnio da je do povećanja cena ulja došlo zato što je cena suncokreta skočila zbog priča o suši, uljari su požurili da kupe suncokret po ceni od oko 500 evra i to pre nego su urađeni bilansi, a kada su ovi završeni ispostavilo se da Srbija poseduje količine dovoljne i za izvoz. 

Ministar je naglasio da je Vlada želela da uvođenjem uvoznih dažbina zaštiti domaće proizvođače jer je pitanje da li bi oni mogli da izdrže konkurenciju spolja. Ljajić je takođe ukazao i da su subvencije poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji zemlji daleko manja nego u zemljama Evropske unije (EU). 

Prema Ljajiću, godišnji rod suncokreta je bio oko 500.000 tona, a prerađivački kapaciteti uljara su oko 900.000 tona, što ukazuje da bi država morala da daje ozbiljnije subvencije kako bi domaći proizvođači zasadili znatno veće količine pod suncokretom. 

Ljajić je, međutim, ukazao da posao vlade nije da utvrđuje ima li monopola ili ne, već je to posao Komisije za zaštitu konkurencije. Na vladi je da obezbedi što bolji ambijent za poslovanje, primetio je ministar.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.