Ljajić: I država je kriva

Izvor: B92, Beta, 04.Feb.2010, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: I država je kriva

Beograd -- Ministar rada Rasim Ljajić je ocenio da država nije ništa učinila da spreči nesavesne poslodavce da radnicima ne isplaćuju zarade i uplaćuju doprinose.

Međutim, za sada nema najava da će iko iz institucija odgovarati za loše privatizacije zbog kojih trpe radnici i državni budžet. Samo u januaru u Srbiji štrajkovali su radnici u 36 preduzeća. Najčešći razlog - posledica loših privatizacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Preko 100 hiljada zaposlenih svakog meseca, iako radi, ne primi platu, a porezi i doprinosi se ne plaćaju", kaže Ljubisav Orbović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Privatizacijom u Srbiji nisu zadovoljni ni privrednici jer su neki, tek posle kupovine preduzeća, otkrili da tenderska dokumentacija ne odražava relano stanje firme koju su kupili.

"To automatski šalje jednu vrlo neprijatnu poruku i domaćim i stranim investitorima - ono što treba da bude dokument par ekselans i tačan, jer je tamo potpisano pod moralnom i krivičnom odgovornošću. Onaj koji je slagao i prevario trebalo bi da bude u zatvoru. Ja baš i nisam primetio da je neko otišao u zatvor", smatra Miloš Bugarin iz Privredne komore Srbije.

"Ne mislim da je iko to svesno uradio, ali činjenica je da je takvih primera bilo. Sigurno treba svaki pojedinačani slučaj ispitati ali ja ne mislim da to dominira u procesu privatizacije niti su razlozi za otpuštanje svi te prirode. Bilo je takvih, ali ne mislim da je to glavni razlog zašto su firme došle u ovu fazu nelikvidnosti", kaže Ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić.

Ljajić kaže da sada treba da se proceni koja preduzeća vredi spašavati državnim novcem dok se ne nađe novi kupac. Ipak, on navodi da većini loše privatizovanih preduzeća sledi stečaj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I država kriva zbog neisplaćenih zarada

Izvor: Mondo, 04.Feb.2010

Ministar za rad i socijalna pitanja Srbije Rasim Ljajić je danas ocenio da država nije ništa učinila da nesavesne poslodavce onemogući da radnicima ne isplaćuju zarade i ne uplaćuju im doprinose.

Nastavak na Mondo...

Ljajić: I država ima krivicu za neisplaćene zarade

Izvor: Blic, 05.Feb.2010, 02:15

Ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić ocenio je juče da država nije ništa učinila da nesavesne poslodavce onemogući da radnicima ne isplaćuju zarade i ne uplaćuju im doprinose...„Država je najodgovornija za to što radnici imaju nepovezan radni staž jer nije redovno kontrolisala...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.