Ljajić: Dopuna zakona za očuvanje radnih mesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2009, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Dopuna zakona za očuvanje radnih mesta

BEOGRAD - Ministar rada Rasim Ljajić izjavio je danas da se predloženom dopunom Zakona o radu štite zaposleni kroz očuvanje radnih mesta, a poslodavcima se omogućava da u vreme smanjenja posla, smanje i troškove rada.

"Po važećem zakonu, bilo je dozvoljeno poslodavcu da zaposlenog upućuje na plaćeno odsustvo u trajanju od 45 dana tokom kalendarske godine. Sada, uz saglasnost ministra nadležnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za poslove rada, omogućujemo i duže trajanje tog plaćenog odsustva", rekao je Ljajić novinarima u Domu Narodne skupštine.

Poslodavac će u tom slučaju biti dužan da isplaćuje zaposlenom 60 odsto zarade ostvarene u poslednja tri meseca, uz to da ta zarada ne sme biti manja od minimalne zarade utvrđene zakonom.

Ljajić je naveo da je predložena dopuna zakon usklađena sa socijalnim partnerima i da je to samo jedna mera koja naravno neće rešiti sve probleme i privredi, neće rešiti problem otpuštanja radnika, ali će u jednom broju firmi poslužiti da očuva postojeći nivo zaposlenosti.

"Ovo je mera privremenog karaktera koji se odnosi na period krize kada evidentno postoji smanjen obim posla", dodao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, biće prihvaćen amandman Socijalističke partije Srbije koji doprinosi da se "odagna svaka vrsta straha da se ministru daju neka velika ovlašćenja".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.