Ljajić: Do maja paket mera za socijalno najugroženije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Do maja paket mera za socijalno najugroženije

BEOGRAD -Paket mera za pomoć socijalno najugroženije kategorije stanovništva, među kojima je najviše Roma, trebalo bi da bude usvojen do 1. maja, najavio je ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

"Očekujem da sredstva za realizaciju tog paketa mera budu obezbeđena rebalansom budžeta, kroz mere uštede koje je vlada juče predstavila", kazao je Ljajić na sednici Pododbora Skupštine Srbije za pitanja unapređenja položaja Roma.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je naveo da će te mere podrazumevati isplatu jednokratne novčane pomoći socijalno najugroženijima dva puta godišnje.

Prema njegovim rečima planirano je i povećanje iznosa dečijih dodataka dva puta godišnje, kao i izdvajanje sredstava za stipendije najsiromašnijim đacima, među kojima su najbrojniji Romi.

"Biće izdvojeno i tri milijarde dinara za zapošljavanje pripravnika i izvođača javnih radova", kazao je Ljajić.

Neophodne sistemske mere

Povodom Svetskog dana Roma, 8. aprila ministar rada i socijalne politike poručio je da za unapređenje položaja Roma treba sprovesti sistemske mere, a ne, kako je ocenio, stihijsku politiku koja je do sada vođena.

"Položaj Roma prethodnih godina jeste unapređen, ali je još daleko od zadovoljavajućeg. Romi su deset puta siromašniji od ostatka populacije", kazao je Ljajić i dodao da je ključ rešenja svih problema romske populacije obrazovanje.

Obrazovanje kao ključ

On je dodao da se situacija kada je reč o obrazovanju Roma ipak popravlja, pošto sada na fakultetima univerziteta u Srbiji ima oko 300 romskih studenata, dok ih je proteklih godina bilo oko 40.

On je naveo da 25 odsto Roma u Srbiji nema nijedan razred osnovne škole, 36 odsto ima završene samo neke razrede, dok osam odsto Roma završava srednju školu.

Ljajić je dodao da treba da ima više Roma u republičkom parlamentu i lokalnim samoupravama, ali da Romi ne treba da očekuju odborničke i poslaničke mandate samo zato što su pripadnici te nacionalne manjine.

Osvrnuvši se na stambene probleme Roma, Ljajić je naveo da u Srbiji ima 593 registrovana romska nehigijenska naselja, u oko 30 odsto njih uopšte nema vode, dok oko 40 odsto nema kanalizaciju.

Podrška Ujedinjenih nacija

Koordinator UN za Srbiju Lenart Kostalainen pozdravio je napore koje Vlada Srbije čini kako bi se unapredio položaj Roma i najavio da će Ujedinjene nacije nastaviti da podržavaju Srbiju u tom poslu.

On je pozvao sve međunarodne donatore da svojim sredstvima pomognu Srbiji u rešavanju problema najbrojnije nacionalne manjine.

Rome pozivam da se bore za svoja prava i utiču na promene u svojim lokalnim zajednicama. Svim romskim roditeljima poručujem da šalju svoju decu u školu jer će im samo tako obezbediti sigurnu budućnost", kazao je Kostalainen.

Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić naglasila je da su Romi predmet mnogih predrasuda, protiv kojih građani Srbije treba da se bore.

"To se može postići zakonima koji se moraju striktno sprovoditi i kampanjama koje će nas naučiti da se prema svima ophodimo kao ljudi, bez obzira na različitosti", poručila je Čomićeva.

Svetski Dan Roma ustanovljen je 1971. godine, kada je na konferenciji Romske unije odlučeno da romska himna bude "Đelem, đelem", a zastava kombinacija plave i zelene boje sa crvenim točkom u sredini.

Nezvaničnom statistikom UNICEF-a procenjeno je da u Srbiji živi između 400.000 i 700.000 Roma, a u Evropi između 10 i 15 miliona, odnosno oko dva odsto ukupne evropske populacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.