Ljajić: Datum pregovora u junu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2012, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Datum pregovora u junu

NOVI SAD, BEOGRAD -

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da će Srbija dobiti datum početka pregovora sa Evropskom unijom u junu naredne godine.

"U junu mesecu ćemo dobiti datum početka pregovora", rekao je Ljajić delegatima Kongresa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu.

On je dodao da je to garancija da se Srbija neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vratiti u devedesete godine prošlog veka.

Komentarišuci Ljajićevu izjavu, lider LSV Nenad Čanak je rekao da bi bio srećan ako se to dogodi, ali da ne veruje da će do toga zaista i doći.

Čanak je objasnio da ne veruje u dobijanje datuma pregovora u junu jer, kako je rekao, ima mnogo toga na šta Srbija mora dati odgovore, a jedno od pitanja je i položaj Vojvodine.

Pregovori o pridruživanju EU na leto 2013.?

Evropski savet pozdravlja napredak u dijalogu Beograda i Prištine, ali Srbija će dobiti datum početka pregovora o pridruživanju tek nakon narednih koraka u istom pravcu, kaže se u dokumentu koji ministri spoljnih poslova EU treba da usvoje sledeće nedelje, saznaje Tanjug.

Savet će, kako je navedeno u predlogu zaključaka, na proleće 2013. proceniti napredak u dijalogu, sa izgledima da u junu otvori pregovore o pridruživanju ukoliko problemi budu rešavani na zadovoljavajući način.

"Savet pohvaljuje premijere (Ivicu) Dačića i (Hašima) Tačija zbog angažmana u dijalogu Beograda i Prištine", piše u predlogu zaključaka o napretku Srbije i Kosova koji će Evropski savet razmatrati u ponedeljak, a u koji je Tanjug imao uvid.

Savet, međutim, neće odrediti Srbiji datum početka pregovora o pridruživanju bez daljeg napretka u dijalogu i pune primene postojećih sporazuma, proizilazi iz istog teksta.

"U vezi sa uslovima za dodeljivanje datuma početka pregovora, Savet podseća Evropsku komisiju da je pozvana da sačini izveštaj čim oceni da je Srbija postigla očekivani stepen saglasnosti s kriterijumima za članstvo", navedeno je u nacrtu zaključaka.

Među uslovima, koje je Savet definisao u decembru prošle, a zatim potvrdio u martu ove godine, pominju se "vidljiv i održiv napredak odnosa sa Kosovom, primena svih postignutih dogovora, napredak u nalaženju rešenja za telekomunikacije i puna saradnja s Euleksom".

U nacrtu zaključka se posebno spominje neophodnost pune saradnje Beograda sa specijalnim timom Euleksa koji istražuje navode izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima tokom i nakon ratnih sukoba na Kosovu.

"Savet pridaje veliki značaj neometanom radu Euleksa u obnovljenom mandatu", piše u dokumentu.

Pored toga, Savet očekuje od Beograda i Prištine da "ubrzaju napore da reše sva sporna pitanja". "Savet će na proleće 2013. proceniti napredak u dijalogu, sa izgledima da u junu otvori pregovore o pridruživanju ukoliko problemi budu rešavani na zadovoljavajući način", istaknuto je u predlogu zaključaka.

Diplomatski izvori u Briselu, koji su Tanjugu potvrdili autentičnost ovog dokumenta, naglasili su da je reč o predlogu, a ne o definitivnoj verziji zaključaka Evropskog saveta.

"Nacrt najpre treba da prođe kroz Ministarski savet u ponedeljak i utorak, a zatim će ga 13. i 14. decembra razmatrati šefovi država i vlada na samitu EU u Briselu", rekao je za Tanjug evropski diplomata koji je želeo da ostane anononiman.

Tanjugovi izvori u Briselu su rekli da je moguće da u tom procesu dođe do "manjih, ali ne i bitnih izmena" do zvaničnog usvajanja predloženih zaključaka.

Svi hvale napore, datum niko ne pominje

Ministri spoljnih i evropskih poslova i vicepremijeri zemalja članica EU, u izjavama "Novostima" otkrivaju kako će odgovoriti na ovaj poziv i u kom će se pravcu voditi diskusija na predstojećim sastancima i svi hvale napore Srbije, ali datum početka pregovora Srbije sa EU niko ne pominje.

Šef diplomatije Velike Britanije Vilijam Hejg izjavio je da je njegova zemlja jedna od najjačih pristalica proširenja EU koje uključuje sve zemlje zapadnog Balkana.

Srbija je ostvarila značajan napredak, što je priznato od EU u martu, kada joj je dodeljen status kandidata. Evropski savet je u martu bio jasan u vezi s tim koje dalje korake Srbija treba da preduzme pre započinjanja pretpristupnih pregovora. Nedavni izveštaj o napretku je podjednako jasan u vezi s potrebom da se nastave unutrašnje reforme i da se ostvare dobrosusedski odnosi. Ovi razgovori treba da se nastave, što od obe strane zahteva da nastoje da ostvare napredak ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa, smatra Hejg.

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele pozdravio je činjenicu da Srbija i Kosovo nastoje da normalizuju svoje odnose, pošto je ta normalizacija je od vitalnog značaja u cilju jačanja dobrosusedskih odnosa, a to je neophodan uslov da bi se "omogućilo dvema zemljama da konačno uđu u EU s punim pravima i obavezama, kao partneri".

On je pozvao obe strane da nastave da se odvažno i konstruktivno angažuju u tom procesu.

"Potrebna nam je politička saglasnost između Srbije i Kosova o ključnim pitanjima, uključujući i o nerešenoj situaciji na severu Kosova. I, potrebna nam je istinska i iskrena primena prethodnih i budućih sporazuma. Nudeći regionu perspektivu pristupanja EU 2000, zemlje članice su se obavezale. Stojimo iza te obaveze, bez oklevanja i izgovora", poručio je Vestervele.

Italijanski ministar inostranih poslova Đulio Terci smatra da je Srbija potvrdila punu i koherentnu posvećenost cilju pridruživanja EU i u vezi s ostvarivanjem reformi i učešćem u političkom dijalogu s Prištinom.

"Tokom poslednjih meseci, Italija je snažno ohrabrivala ovakav razvoj, između ostalog i nizom poseta i kontakata na najvišem političkom nivou. Na nekoliko sastanaka koje je Italija imala sa svojim evropskim partnerima, istakli smo posvećenost koju je Srbija do sada pokazala, i tako ćemo nastaviti i dalje da radimo. Očekujemo da će se ovi pozitivni koraci nastaviti i biti dostojno priznati od strane EU, kao i da će biti dodatno ohrabreni. U tom smislu, nadamo se da će pregovori o pristupanju moći da budu otvoreni vrlo brzo", rekao je Terci.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak veruje da će zaključci Evropskog saveta o proširenju biti ohrabrujući za naše partnere i njihove napore u procesu integracije.

"Slovačka podržava proširenje Evropske unije i staviće akcenat na suštinu i ispunjenje postavljenih kriterijuma. Evropska unija vodi diskusiju o svojoj budućnosti i nove članice treba da budu spremne da ostvaruju ne samo svoja prava nego i obaveze. Verujem da će zaključci dati podsticaj Srbiji u njenim nastojanjima", rekao je Lajčak.

Šef češke diplomatije Karel Švancenberg smatra da je dovođenje svih zemalja zapadnog Balkana u EU najbolji način da se osigura stabilnost i prosperitet celog regiona.

"Češka Republika snažno podržava aspiracije Srbije za članstvom u EU. Češka pozdravlja pozitivan razvoj u dijalogu između Srbije i Kosova. Nadamo se da će se to odraziti u zaključcima Saveta za opšte poslove i da će biti ocenjen napredak, što bi omogućilo EU da utvrdi datum za početak pretprijemnih pregovora u prvoj polovini 2013", rekao je on.

Mađarski šef diplomatije Janoš Martonji izjavio je da je Mađarska uvek pružala snažnu podršku evropskim integracijama Srbije.

"Naš glavni cilj jeste da donesemo odluke koje će dati novi podsticaj procesu proširenja. Mađarska će se zalagati da bude priznato ono što je Srbija postigla u reformskom procesu. Ipak, u centru pažnje će ostati napredak dijaloga između Beograda i Prištine", smatra on.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec rekao je da sve vreme Slovenija snažno podržava Srbiju na putu u Evropu.

"Tako je bilo i kada se odlučivalo o statusu kandidata za članstvo u EU. Srbija je napravila veliki korak napred u odnosima s Kosovom. Mislim da ćete brzo dobiti datum za početak pregovora", ocenio je on.

Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger tvrdi da njegova zemlja približavanje Srbije EU "podržava iz sve snage".

"Ukoliko Srbija nastavi putem reformi i normalizacije odnosa s Kosovom, Austrija će ohrabriti odluku Evropskog saveta u decembru, kojom će biti odato priznanje napretku Srbije i koja će dati smernicu kako i kada može biti dato zeleno svetlo za početak pretprijemnih pregovora za članstvo", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.