Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 26.Mar.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Bramerc će biti upoznat sa planovima narednih potraga

Potpredsednik Nacionalnog saveta za sardanju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, koji je danas bio u poseti Beogradu, biti upoznat sa planovima narednih potraga koje će biti organizovane za preostalom dvojicom haških optuženika.

Ljajić je u izjavi Tanjugu naveo da će Bramercu biti predočeno sve ono što je Srbja u cilju ispunjenja svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << međunarodnih obaveza uradila u proteklom periodu od njegovog poslednje posete Beogradu.

"Ovo je prillika da se podvuče crta i da vidimo šta je sve urađeno u drugim oblastima saradnje - dostava dokumentacije, pristup arhivama, oslobađanje svedoka obaveza čuvanja državne tajne, kao i njihova zaštita. Mislim da po tim pitanjima odlično stojimo, da smo najveći deo obaveza ispunili i da je sada na potezu EU koja na adekvatan način to treba da valorizuje", rekao je Ljajić. On je naveo da je Srbija svesna da je bez haškog optuženika Ratka Mladića u Hagu, teško očekivati promenu stava, pre svega Holandije.

Prema njegovim rečima Bramerc dolazi u radnu posetu, od koje ne treba previše očekivati.

"Činjenica je da Mladić nije u Hagu, ali je i činjenica da u odnosima Tribunala i Beograda više nema ne poverenja, koje je postojalo ranije. Verujem da će Bramerc na adekvatan način primiti sve što će mu biti predočeno i u tom pogledu mi više namamo problem sa Tribunalom", rekao je Ljajić. On istakao da je nezahvalno i nepredvidivo u ovom trenutku prognozirati kada bi Mladić i Goran Hadžić mogli biti uhapšeni.

Tadić: Državni organi u potpunosti sarađuju sa Tribunalom

Državni organi Srbije u potpunosti sarađuju sa Tribunalom za ratne zločine, rekao je večeras predsednik Srbije Boris Tadić u razgovoru sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom. Kako je navedeno u saopštenju predsednikove Pres službe, Tadić je podsetio da je Srbija izručila Tribunalu 44 optužena za ratne zločine i da je potpuno svesna svoje međunarodne i domaće zakonske obaveze da preostali optuženi moraju biti u Hagu. Tadić je naveo da Srbija intenzivno traga za preostalim optuženima i radi na uspešnom završetku saradnje sa Tribunalom u Hagu, kaže se u saopštenju.

Dačić: Očekujem pozitivan izveštaj od Bramerca

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je da posle današnjeg razgovora sa glavnim tužiocem Haškog tribunala očekuje da će Serž Bramerc podneti pozitivan izveštaj Ujedinjenim nacijama o punoj saradnji Srbije sa tim sudom.

"To je veoma veoma važan faktor na putu Srbije ka evropskim integracijama. Saradnja sa Haškim tribunalom ne podrazumeva samo hapšenje, radi se o mnogo drugih pitanja, kao što je zaštita svedoka, pitanju dokumentacije...", rekao je Dačić novinarima u skupštini Srbije. Dačih je preneo da je u razgovoru sa Bramercom izneo svoj stav da je u interesu Srbije da se što pre završi saradnja sa Hagom, jer je cela Srbija, kako je rekao, na neki način ucenjena zbog toga.

Ministar policije je precizirao da je sa Bramercom razgovarao isključivo o pitanjima pojednostavljivanja procedure, u tehničkom smislu, koje se odnose na pitanja "nižeg intenziteta u odnosu na glavna pitanja koja zanimaju celokupnu javnost".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.