Izvor: Glas javnosti, 21.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LJajić: Moramo uraditi više

BEOGRAD - Ministar rada i socijalne politike Rasim LJajić izjavio je juče, povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbeglica, da je „izbeglički dosije“ daleko od toga da će uskoro biti okončan, ili na uspešan način završen, preneo je Tanjug.

- Iako će statistika reći da je zaista napravljen veliki napredak u rešavanju ovog pitanja, činjenica da je neko uzeo državljanstvo Srbije i dobio ličnu kartu ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << znači da je izašao iz ukupnog korpusa izbegličkih problema - rekao je LJajić na tematskoj konferenciji „Kako uraditi više“.

Ministar je podsetio da je u Srbiji 1996. godine bilo više od 700 kolektivnih centara, a da ih je danas 77, od čega 17 na Kosovu, a 60 u centralnoj Srbiji, i da to pokazuje da je država uložila ogroman napor da reši problem izbeglica.

Izbeglička populacija u Srbiji je jedna od najugroženijih, rekao je LJajić i dodao da je 60 odsto izbeglica nezaposleno, kao i da je 45 odsto njih u iznajmljenom smeštaju, što ilustruje njihov izuzetno težak socijalni položaj.

- Bez rešavanja izbegličkog problema, proces pomirenja u regionu će biti težak i znatno duži - ocenio je LJajić i ukazao na potrebu izmene zakona o izbeglicama iz 1992. godine, a kao jedan od problema istakao to da se, uprkos naporima države, u javnosti malo diskutuje o problemima izbeglica.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.