LDP: Potrebna saradnja sa DS-om

Izvor: RTS, 26.Dec.2011, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Potrebna saradnja sa DS-om

Srbiji je potrebna saradnja DS-a i LDP-a, kaže Čedomir Jovanović. Stranke Preokreta na izbore će ići kao koalicija u kojoj ima mesta pre svega za Rasima Ljajića i za druge partije iz bivšeg DOS-a, rekao Jovanović.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je Srbiji potrebna saradnja Demokratske stranke i LDP-a, kao i da u koaliciji Preokret ima mesta i za druge partije.

Jovanović je u intervjuu Tanjugu poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će stranke Preokreta u izbornu kampanju ući kao koalicija, u kojoj ima mesta pre svega za SDPS Rasima Ljajića i neke stranke koje su 2000. godine bile u DOS-u.

Govoreći o potrebi saradnje DS i LDP Jovanović je napomenuo da bi ona trebalo da bude zasnovana na drugačijim odnosima od aktuelnih i da je ta saradnja potrebna zato što su to dve proevropske stranke.

"Naše razlike su ozbiljne, ali one nisu lične i smatram da su obe stranke dužne da učine sve kako bismo relaksirali međusobne odnose, jer Srbija ne treba da bude talac poremećenih odnosa dve najjače proevropske stranke u zemlji i dve jedine takve stranke koje mogu samostalno da izađu na izbore", ocenio je Jovanović.

Obrazlažući planove za kampanju i nastup na izborima sledeće godine, naveo je da LDP ima cilj da očuva Srbiju na evropskom putu, da je deklaracija "Preokret" formirana upravo zbog toga i da će politički savez koji ona okuplja "sigurno ući u izbornu kampanju kao koalicija".

"Ali, taj savez u ovom trenutku nije zaokružen. Smatram da pored SPO, SDU, sindikata, nevladinih organizacija i istaknutih javnih ličnosti, postoji prostor i za neke druge stranke koje bi učinile još kredibilnijim evropski koncept na kome mi želimo da gradimo modernu Srbiju", rekao je Jovanović.

LDP: Važno prisustvo Rasima Ljajića

Lider LDP-a je naveo kao veoma važno prisustvo Rasima Ljajića, jer bi tako Prekoret okupio sve značajne političke subjekte iz Sandžaka oko evropske ideje, što je kako kaže, važno za koncept evropske Srbije.

"On je uspeo u tom političkom minskom polju od Srbije da izgradi i očuva imidž normalnog čoveka, a ja ne vidim da postoji bilo koja normalnija politička ideja od ove u kojoj se mi krećemo", istakao je Jovanović i precizirao da sa Ljajićem nije razgovarao o predizbornoj saradnji.

"Mislim da, osim SDPS, svakako postoji prostor i za ljude sa kojima smo od 2000. godine utvrdili neki pravac razvoja zemlje kroz koaliciju DOS", rekao je Jovanović ističući da se na osnovama Preokreta stvara "nova energija koja im vraća ljude sa kojima su se u međuvremenu, u nekim prilikama, razišli".

Na pitanje da li bi i Ujedinjeni regioni Srbije mogli biti deo koalcije okupljene oko programa "Preokret", Jovanović je rekao da je ta stranka pokazala nezainteresovanost za politiku.

"To je ono što vidim kao veliki problem, ali što se tiče lokalnih koalicija i pokrajinskih izbora tu zbog izbornih zakona ostaje puno prostora za saradnju i verujem da će Srbija tu svašta videti", rekao je Jovanović.

LDP: "Ključar" evropskih integracija

On je objasnio i da vidi LDP kao "ključara" evropskih vrata Srbije, jer se radi o vremenu u kome je potrebno preuzeti odgovornost koju je Zoran Đinđić preuzeo kada je 2000. godine vodio predizbornu koaliciju DOS.

"On se kroz tu koaliciju borio za Koštunicu kao predsednika Srbije, okružen Mićunovićem kog je isključio iz stranke, Čovićem koji je u koaliciju zakoračio sa kontramitinga, (Momčilom) Perišićem koji je bio Miloševićev general i čitavom lepezom ljudi sa kojima nije imao nikakve bliskosti, ali koji su svi činili potpunom tu potrebnu orijentaciju DOS-a", istakao je lider LDP.

"Tako da ćemo sigurno i mi na tome raditi", dodao je Jovanović i naglasio da, bar što se njega tiče, on neće biti taj koji će nekome davati sertifikat da li je dovoljno za "Preokret" ili nije.

"Previše dugo sam u politici da ne bih video u kom pravcu vodi ovakva orijentacija države, a vodi ka koaliciji Tadića i Nikolića. Ne mislim da drugima uređujem političke odnose, ali smatram da u tome nema nikakvog prostora za LDP", rekao je Jovanović.

On je dodao da takav trend obavezuje LDP na još ozbiljniju i argumentovaniju kritiku vladajuće većine, kao i ambiciozniji nastup u društvu, kako bi dobili podršku od građana koju u ovome trenutku ne vide u DS-u.

Jovanović je, međutim, istakao da LDP ne može svoju jasnu proevropsku orijentaciju da trampi za neku funkciju kao što je, kako je naveo, "Dačić trampio SPS 2008. godine".

"Nas interesuje karakter te koalicije i njeni planovi, a za to se podrška dobija u predizbornoj kampanji, a ne tako što se posle izbora juri 126 poslanika", ukazao je lider LDP.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.