Ispituje se da li ima uvoza mleka po damping cenama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2014, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispituje se da li ima uvoza mleka po damping cenama

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da se ispituju žalbe domaćih proizvođača mleka da su iz zemalja EU na srpsko tržište uvezene velike količine mleka po damping cenama.

"To proveravamo i danas ćemo imati sastanak svih nadležnih institucija. Ukoliko uočimo da se radi o velikom uvozu u kratkom roku reagovaćemo u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Ljajić novinarima u pauzi prve konferencije u organizaciji Japanskog poslovnog kluba u Srbiji.

Ljajić je rekao da su se srpske mlekare Ministarstvu trgovine žalile da se suočvavaju sa nelojalnom konkurencijom, jer iz EU po damping cenama dolaze velike količine mleka, nakon što je evropskim zemljama onemogućena prodaja tog proizvoda na ruskom tržištu.

Rusija je 7. avgusta zabranila uvoz hrane iz članica EU, Sjedinjenih Država i drugih zemalja koje su uvele sankcije Rusiji povodom krize u Ukrajini.

Rusija će odobriti bescarinski uvoz sira

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da će Rusija sasvim sigurno odobriti bescarinski uvoz svih vrsta sira iz Srbije.

Ljajić je novinarima rekao da je Srbija tražila od Rusije da se na listu proizvoda na koje se ne plaća carina dodatno uvrste automobili, neke vrste sira, vino šećer i cigarete.

"Očekujemo povoljne vesti i o bescarinskom izvozu automobila. Trazili smo da to bude kontingent od 10.000. Videćemo da li će Rusija odobriti deo ili sve", rekao je Ljajić novinarima u pauzi prve konferencije u organizaciji Japanskog poslovnog kluba u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Srbija je nakon što je Rusija uvela zabranu uvoza hrane iz EU očekivala da će vise postići u izvozu sira na rusko tražste, ali je do problema u izvozu doslo kada se pojavio veoma jeftin sir iz Južne Amerike.

Ljajić je objasnio da je mleko u Južnoj Americi veoma jeftino i da srpski proizvođači sira pod trenutinim uslovima ne mogu da budu konkurentni južnameričkim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ljajić: Rusija će odobriti bescarinski uvoz srpskog sira, vina, cigareta...

Izvor: Blic, 09.Dec.2014

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da će Rusija sasvim sigurno odobriti bescarinski uvoz svih vrsta sira iz Srbije...Ljajić je novinarima rekao da je Srbija tražila od Rusije da se na listu proizvoda na koje se ne plaća carina dodatno uvrste automobili, neke vrste...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.