I ministar prokuvao (FOTO)

Izvor: S media, 25.Avg.2011, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I ministar "prokuvao" (FOTO)

Prekršajnim prijavama protiv nesavesnih poslodavavca. Ljajić na obilasku radova na mostu preko Ade Ciganlije.

GALERIJA SLIKA

Ministarstvo rada i socijalne politike učiniće sve da zaštiti radnike koji rade na visokim temperaturama, čak i podnošenjem prekršajnih prijava protiv nesavesnih poslodavaca, najavio je danas ministar Rasim Ljajić.

Ljajić je novinarima, posle obilaska radova na mostu preko Ade Ciganlije, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekao da je ljudski život najvažniji i da neće biti tolerancije prema poslodavcima koji ne poštuju zakon i angažuju radnike da rade na visokim temperaturama.

Protiv poslodavaca koji ne budu poštovali zakon biće pokrenuti prekrašajni postupci, rekao je on i podsetio da se kazne kreću od 800.000 do milion dinara za pravna lica i od 400.000 do 500.000 dinara za odgovorne.

Ljajić je istakao da je ljudski život vredniji od svakog građevinskog objekta i roka za njegov završetak i da resorno ministarstvo ima obavezu da zaštiti radnike koji rade u teškim uslovima na visokim temperaturama.

Ministarstvo rada i socijalne politike, kako je rekao, nema mogućnost da zabrani poslodavcima angažovanje radnika na visokim temperaturama, ali i današnjim obilaskom tri gradilišta u Beogradu želi da pošalje jasnu poruku da će zaštiti građevinare.

Ljajić je kazao da po nalozima inspekcijskih službi tokom protekla dva dana u Srbiji nije bilo povreda na radu izazvanim visokim temperaturama niti bolesti radnika zbog izlaganja suncu.

On je izrazio nadu da će tako i ostati i najavio da će inspekcijske službe širom Srbije nastaviti sa kontrolom poslodavaca koji angažuju radnike na visokim vrućinama.

Predstavnica kompanije "Porr" koja radi na izgradnji mosta preko Ade Dobrila Kisić rekla je da se radnici na tom mostu zbog velikih vrućina duže odmaraju, da ranije počinju radni dan i da se snadbevaju vodom za piće.

Kisićeva, koja je zajedno sa Ljajićem obišla radnike na mostu, navela je da se preduzmaju sve mere predviđene važećim zakonskim propisima za rad u uslovima velikih vrućina.

Jedan od radnika na tom mostu Jovo Ivanović, koji se 45 godina bavi građhevinom, rekao je novinarima da se sa poslom kreće rano ujutru, da se prave duže pauze po najvećem suncu i da može da se izdrži.

Ivanović je naveo da dnevno u proseku pije oko osam litara vode, ali i da ima primedbi na zaštitni prsluk koji je izrađen od neke sinteticke materije umesto od pamuka.

Kako je rekao, radio je i u Iraku na vecim temperaturama, ali u Beogradu je ipak teže, jer je vazduh vlažniji.

Ljajić je obišao i gradilište na prostoru bivše kasarne na Voždovcu, gde Građevinska direkcija Srbije gradi stanove.

Ljajić: Cerićeve izjave su deo izborne kampanje (VIDEO)

Preraspodela rada na tropskim temperaturama (VIDEO)

Radnici su i na mostu preko Ade i na prostoru bivše kasarne nosili zaštitne šlemove i prsluke, a to su morali da učine i brojne novinarske ekipe koje su obišle ta dva gradilišta.

Radnici na oba gradilišta rekli su novinarima da zaštitne šlemove moraju da nose svakodnevno i da ih nisu stavili samo danas zbog posete ministra.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.