Donacija za sigurne kuće

Izvor: RTS, 16.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donacija za sigurne kuće

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i pomoćnica gradonačelnika Radmila Hrustanović potpisali su sporazum o donaciji ukupno 1,7 miliona dinara za sigurne kuće u Beogradu.

Sporazum o donaciji od ukupno 1,7 miliona dinara za sigurne kuće u Beogradu, potpisali su Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i pomoćnica gradonačelnika Radmila Hrustanović.

Ljajić je posle potpisivanja ugovora rekao da su u Srbiji svako šesto dete i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svaka treća žena žrtve nasilja u porodici, zbog kojeg su se tokom prošle godine dogodila 22 smrtna ishoda.

"Od početka godine četiri žene smrtno su stradale, kao žrtve nasilja svojih muževa. To su alarmantni podaci", rekao je Ljajić i istakao da je porodično nasilje u porastu i da država mora preduzeti preventivne mere za sprečavanje tragičnih događaja.

Ministar rada i socijalne politike podsetio je da od 2000. godine, četiri sigurne kuće u Beogradu pružile su utočište za 2.500 žena, dok je od početka 2009. u glavnom gradu usluge tih skloništa koristilo 250 dece i 150 žena.

Ukazao je na značaj postojanja sigurnih kuća bez kojih bi posledice porodičnog nasilja bile još teže i precizirao da trenutno u Srbiji postoji ukupno osam sigurnih kuća.

Prema njegovim rečima nasilje u porodici nije moguće potpuno iskoreniti, ali je cilj ministarstva da stalno radi na kreiranju društvenog ambijenta u kome će nasilje biti na vreme sprečeno i strogo sankcionisano.

Novi zakon o socijalnoj politici 

Ljajić je rekao da bi do kraja godine trebalo da bude usvojen novi zakon o socijalnoj politici, koji će na sistemski način precizirati pravila za osnivanje sigurnih kuća, ali i druge mere za smanjenje nasilja u porodici.

"Sigurne kuće moraju da budu deo sistema zaštite na nivou lokalnih samouprava koje će preuzeti obavezu njihovog finansiranja", rekao je Ljajić i najavio da će to ministarstvo uskoro usvojiti i pravilnik o izdavanju licenci za otvaranje sigurnih kuća.

U sigurnoj kući koju su posetili Ljajić i Hrustanovićeva, trenutno je zbrinuto oko 20 žena i 30 dece, a njihov broj stalno se menja.

Koordinatorka Savetovališta za borbu protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević rekla je da će donacija Skupštine grada i Ministarstva rada i socijalne politike veoma značajna štićenicima sigurnih kuća.

Žrtvama najvažniji posao

Stanojevićeva je navela da je žrtvama porodičnog nasilja najvažnije nalaženje posla, kako bi mogli da obezbede samostalan život, ali da im je izlazak iz kuće veliki problem, jer predstavlja traumu, zbog lišavanja zaštite koju imaju u tom okruženju.

Pomoćnica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović rekla je da će grad nastaviti da pomaže sigurnim kućama u Beogradu, kao i skloništima za decu ulice, koja bi takođe trebalo da postanu deo sistema.

"Grad je donirao oko 25.000 evra za izgradnju sigurne ženske kuće, prati te programe i vodi računa da žene i deca koji tu borave mogu da zadovolje osnovne životne potrebe i da žive u pristojnom ambijentu", rekla je Hrustanović.

Od ukupnog iznosa donacije, Grad Beograd obezbedio je 600.000 dinara u novcu i 500.000 dinara u robi, a preostalih 600.000 dinara je pomoć Ministarstva rada i socijalne politike.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sigurnoj kući 1,7 miliona dinara

Izvor: EMportal, 16.Apr.2009

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić i pomoćnica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović potpisali danas sporazum o donaciji 1,7 miliona dinara za sigurne kuće u Beogradu.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.