Dobri odnosi u regionu za izlazak iz krize

Izvor: Glas javnosti, Beta, 17.Feb.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobri odnosi u regionu za izlazak iz krize

BEOGRAD - Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas da je unapređenje odnosa među zemljama u regionu uslov za izlazak iz ekonomske krize, koja je rezultirala povećanjem siromaštva u svim zemljama regiona.

Ljajić je otvarajući regionalnu konferenciju "Izlazak iz ekonomske krize" ocenio da ekonomska kriza nije imala iste poslednice u svim zemljama regiona, ali da je procenat siromaštva povećan u svim tim zemljama.

"Još neko vreme ćemo biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u krizi, ali ćemo se još godinama suočavati sa njenim posledicama. Jedan od uslova za izlazak iz krize je unapređenje odnosa u regionu, povećanje ukupne robne razmene, a politička stabilnost je uslov svih uslova", ocenio je Ljajić.

Prema njegovim rečima, žene su posebno pogođene ekonomskom krizom i prema poslednjim podacima u Srbiji je zaposleno samo 39,9 odsto radno sposobnih žena, što je za 14,5 odsto manje u odnosu na muškarce.

Ti procenti su još mnogo veći među izbeglim ženama, interno raseljenim, kao i Romkinjama, naveo je ministar.

On je ocenio i da je Srbija šampion po broju strategija koje ima, ali ne i po njihovoj realizaciji.

Ambasador Švedske Krisper Asp je istakao da Evropsku uniju ne može smatrati celinom dok njen deo ne postanu sve zemlje zapadnog Balkana.

Govoreći o rodnoj ravnopravnosti, Asp je ocenio da je ona izuzetno važna za oba pola i da se Srbija, iako garantuje tu ravnopravnost Ustavom, tradicionalno drugačije ponaša, te da može neke modele videti od Švedske u kojoj je uspostavljena rodna ravnopravnost.

Konferenciji su prisustvovali državna sekretarka Ministarstva odbrane Tanja Miščević i ambasador Norveške Nils Ragnar Kamsva, kao i gosti iz regiona.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.