Do Jadrana autoputem preko Peštera

Izvor: B92, Tanjug, 11.Maj.2010, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do Jadrana autoputem preko Peštera

Beograd -- Više je nego evidentno da će krak autoputa do Boljara proći preko Peštera, kaže ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

On navodi da će to umnogome doprineti ekonomskom razvoju zemlje, posebno Sandžaka. "Bez gradnje tog kraka autoputa razvoj te regije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio bi veoma usporen", kaže Ljajić.

Prirodno je da potencijalni investitori veoma vode računa o tome koliko im je vremenski potrebno da svoju robu transportuju od, recimo, Novog Pazara i Sjenice do Beograda, dodao je Ljajić. "Zato će izgradnja autoputa, posebno kraka koji će ići preko Peštera otvoriti mnoge mogućnosti za razvoj celog Sandžaka, a bili bi rešeni i mnogi sadašnji problemi", kazao je on.

Ministar kaže da su za gradnju autoputa Beograd - Južni Jadran, dužine oko 254 kilometra, čiji će jedan krak proći preko Peštera, zainteresovane četiri turske kompaije, jedna kanadska i jedna kineska firma.

On je kazao da je izgradnja dve deonice tog autoputa jedan od prioriteta Vlade Srbije u razvojnoj infrastrukturi, a posao će dobiti ona kompanija koja bude ponudila najbolje uslove.

Prema rečima Ljajića, pregovori sa turskim kompanijama su u toku, a naš uslov je da dobijemo kredit po tzv. kineskom modelu. Ukoliko turske kompanje to mogu da ispune, ne vidim razloga da one ne uđu u najuži izbor za izgradnju autoputa, kazao je Ljajić.

Deonica od Beograda do Požege, duga 147 kilometara, koštaće oko 1,2 milijarde evra, a deonica do granice sa Crnom Gorom, u dužini od oko 107 kilometara će, zbog nepristupačnosti terena i 16 tunela i mostova, biti nešto skuplja.

Ljajić je kazao da za prvu deonicu postoji idejni projekat, a glavni će biti završen do avgusta, dok je za drugu deonicu završen idejni projekat, a do kraja godine će biti gotov i glavni projekat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.