Dinkić: Naći sistemsko rešenje za radnike koji protestuju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Naći sistemsko rešenje za radnike koji protestuju

BEOGRAD - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je danas da bi ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić trebalo da pripremi sistemska rešenja za probleme radnika koji protestuju u Srbiji, a koja će se pre svega odnositi na povezivanje staža radnika u tim preduzećima.

On je novinarima, posle obilaska fabrike "IMT" rekao da blokiranje pruga nije način da se reše problemi radnika u Srbiji, a da nije efikasno ni pojedinačno rešavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slučajeva.

"Neisplaćeni doprinosi za penziono i socijalno se ne mogu rešavati pojedinačno i moraju se rešiti na sistemski način", naveo je Dinkić.

Disciplina

On je ocenio da bi bilo dobro da se od 1. januara naredne godine uvede poreska disciplina koja će se ogledati u tome da nijedan poslodavac neće moći da isplati platu radniku dok ne uplati sve doprinose, a da bankarski sistem dobije nalog da ne izvrši nijedan transfer za plate ukoliko se istovremeno ne uplaćuju doprinosi za penziono i za zdravstvo.

I država će biti u obavezi da za sva preduzeća koja su u državnom vlasništvu redovno izmiruje obaveze za doprinose, dok će sva ostala preduzeća koja ne funkcionišu otići u stečaj i likvidaciju, rekao je Dinkić.

"Trebalo bi da uđemo u narednu godinu sa čistom situacijom, da se uspostavi finansijska disciplina, koja je 'debelo' narušena", rekao je ministar i precizirao da bi svim radnicima trebalo da bude povezan radni staž do kraja ove godine, a da svima kojima se ne isplaćuje plata traži isplata u sudskim postupcima.

Dinkić je naveo i da smatra da svi koji su u teškoj poziciji treba da izraze protest, "ali da treba da biraju način na koji ga izražavaju".

Privatizacije

Ministar se složio sa konstatacijom da je u Srbiji nekoliko desetina hiljada siromašnih više nego prošle godine osim zbog ekonomske krize i zbog loše sprovedene privatizacije u prethodnim godinama.

"Ja vodim taj resor u poslednje dve godine. Ove privatizacije gde se ugovori raskidaju ili gde radnici protestuju uglavnom su od pre tri, četiri, pet godine", precizirao je Dinkić, ne isključivši mogućnost da su i neke privatizacije poslednjih godina loše sprovedene.

On je naveo da su ta preduzeća uglavnom propadala devedesetih godina i da su za neuspele privatizacije odgovorni svi koji su bili na vlasti u poslednjih 20 godina.

"Verovatno je i da čitav niz tih preduzeća nije imao perspektivu, neko je pokušao tu nešto da napravi a neko je možda zloupotrebio svoj položaj", rekao je Dinić i dodao da bi "taj neko ako se dokaže, za to trebalo da bude uhapšen".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.