Dan građevinara Srbije

Izvor: RTS, 08.Avg.2010, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan građevinara Srbije

Građevinari obeležavaju svoj dan ukazujući na sve teži položaj i na dug države građevinskom preduzećima od oko milijardu evra. Blizu 85 odsto preduzeća ima problem sa likvidnošću.

Više od 127.000 zaposlenih u građevinarstvu obeležavaju 8. avgust - Dan građevinara Srbije, negodujući zbog sve težeg položaja građevinara u zemlji i duga države građevinskom preduzećima od skoro milijardu evra.

Povodom Dana građevinara, ministar rada i socijalne politike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rasim Ljajić obišao je gradilište socijalno neprofitnih stanova namenjenih mladim bračnim parovima i osobama sa invaliditetom u bloku 61 na Novom Beogradu.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSS) Ljubisav Orbović čestitao je neimarima praznik sa željom "da istraju u težnji da se vrate na staze ponosa i prepoznatljivih brendova srpske privrede".

Savez samostalnih sindikata ističe da preduzima sve aktivnosti koje će građevinskim radnicima omogućiti dostojanstvene zarade i bezbedne uslove rada.

Građevinarstvo u Srbiji je, prema podacima Sindikata radnika građevinarstva, u veoma velikom padu, što podrazumeva da je opala proizvodnja betona, cementa, kao i da je povećana nezaposlenost u građevinskoj industriji.

Taj sindikat je u četvrtak najavio da će 8. septembra organizovati generalni štrajk upozorenja širom zemlje.

Predsednik sindikata Duško Vuković je upozorio da skoro 85 odsto građevinskih preduzeća ima problem sa likvidnošću i da im banke blokiraju račune.

Vuković je kazao da taj sindikat okuplja više od 25.000 zaposlenih i da će štrajk upozorenja u trajanju od jednog sata organizovan na radnim mestima, odnosno na gradilištima.

On je naveo da se 8. avgust obeležava od 1940. godine, u znak sećanja na veliki štrajk građevinskih radnika u Srbiji i dogovor koji je tadašnji Sindikat građevinarstva potpisao sa predstavnicima poslodavaca i države o povećanju radničkih nadnica i poboljšavanju uslova rada.

Uslovi rada i visina nadnica nisu se, prema negovim rečima, ni sada mnogo promenili, "jer i dalje radnici ne znaju kolika im je nadnica, rade prekovremeno, ako uopšte rade i najčešće im se zarada ne isplaćuje".

Visok stepen nelikvidnosti

Vuković je istakao da kompletna građevinska operativa u Srbiji beleži visok stepen nezaposlenosti i nelikvidnosti, jer se mnogi obavljeni poslovi ne mogu naplatiti.

On je naveo da državni dug prema svim građevinskim preduzećima iznosi oko 300 miliona evra i da država, kao najveći investitor u Srbiji, najviše duguje najvećim firmama, poput "Energoprojketa", "Ratka Mitrovića", "Planuma", "Puteva Užice" i "Mostogradnje".

Tome treba dodati dugovanja lokalnih samouprava, za koja se procenjuje da, zajedno sa dugovanjima države, iznose blizu milijardu evra.

Vuković je naveo da je u Srbiji u 2006. godini izgrađeno oko 18.000 stanova, u 2007. i 2008. po 19.000, a u 2009. godini tek 1.240 i da je procena za ovu godinu da će biti izgrađeno 4.000 stambenih jedinica.

On je kazao da je u protekloj deceniji 50.000 građevinskih radnika ostalo bez posla i da je na desetine hiljada na plaćenom odsustvu, kao i da se oko 70 odsto teških i smrtnih povreda na radu dešava u građevinarstvu.

Sindikat je upozorio da je turska građevinska operativa zamenila Srbiju na ruskom tržištu, da je u ciglarskoj industriji Srbije proizvodnja pala za čak 70 odsto zbog stopiranja izvoza u Rumuniju, Bugarsku i Mađarsku, gde se iz Srbije izvozilo i do 80 odsto ukupene proizvodnje crepa.

Proizvodnja građevinske stolarije i podova je pala za oko 40 odsto, cementa za 20, a proizvoda od betona za 10,5 odsto.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.