DRI: Dragin, Mrkonjić, Obradović...

Izvor: B92, Beta, 09.Feb.2011, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRI: Dragin, Mrkonjić, Obradović...

Beograd -- Državna revizorska institucija (DRI) je nadležnom prekršajnom sudu podnela 13 prijava protiv četiri ministra i devet odgovornih lica u ministarstvima.

Prekršajne prijave podnete su protiv ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića, ministra prosvete Žarka Obradovića, ministra poljoprivrede Saše Dragina i ministra za infrastrukturu Milituna Mrkonjića.

Kako je saopštila DRI, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prijave su podnete zbog više prekršaja iz Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o budžetu Srbije, Zakona o radu i Zakona o javnim nabavkama.

Iako je ranije najavio mogućnost da bi prijave protiv odgovornih u Ministarstvima koji su kršili propise prilikom trošenja novca iz budžeta za 2009. godinu mogle da budu krivične, državni revizor se i ove godine odlučio samo za prekršajne.

Maričić rekorder po prijavama

Prekršajni postupci se traže i protiv sekretara za nauku i tehlooški razvoj Biljane Spasić, direktorke Uprave za trezor Svetlane Ljubičić, državnog sekretara ministarstva za rad Tatjane Matić, direktora Uprave za veterinu Zorana Mićovića, pomoćnika ministra poljoprivde i šumarstva Milana Stegića, i direktora Uprave za zaštitu bilja Jana Boćanskog, državnog sekretara ministarstva za rad Zorana Martinovića i državnog sekretara za ministarstva za nauku Miloša Nedeljkovića.

I ove godine prekršajna prijava podneta je protiv Ivana Maričića, bivšeg direktora Uprave za trezor. Ovim je Maričić postao apsolutni rekorder u broju prijava. Njega su revizori lane teretili da nije evidentirao nefinansijsku imovinu, ali i da je sa računa trezora pozajmio novac za pokrivanje minusa u državnoj kasi koji kasnije nije vraćen i za niz drugih prekršaja.

Vršilac dužnosti predsednika Prekršajnog suda Milan Marinović je napomenuo da se pojedina lica pominju u po dva zahteva. On je objasnio da će pošto se predmeti dodele u rad sudijama, oni prvo utvrditi urednost zahteva a potom zakazati saslušanje okrivljenih ili glavni pretres.

Neophodne ozbiljnije kazne

Dragomir Janković iz Evropskog ekonomskog instituta veruje da je za uspostavljanje prave kontrole nad trošenjem državnog novca potrebno uvesti ozbiljne zakonske i moralne kazne za prekršioce. "Mislim da Srbi nikada neće uvesti red u trošenju budžetskih sredstava ukoliko revizor ne pokrene ozbiljnu odgovornost za one koji nezakonito troše budžet. Ono što bi sve zadovoljilo jeste jedan ozbiljan izveštaj revizora u kom smusli je kršen zakon o budžetu. Da li su to samo površne krinjovodstvene greške, ili su to nezakonito trošenje sredstava, odnosno trošenje za poslove koje ministarstvo nije ovlašćeno ili ih nije predvidelo budžetom", kaže Janković.

Kontrola trošenja budžeta za 2009. godinu, koja je obuhvatila oko 70 odsto izdataka iz državne kase, sprovedena je u Upravi za Trezor, Narodnoj banci Srbije i u sedam ministarstava - finansija, poljoprivrede, rada i socijalne politike, nauke, infrastrukture, prosvete i omladine i sporta.

DRI je prošle godine već podnela prekršajne prijave zbog kršenja propisa o trošenju sredstava iz budžeta za 2008. protiv 19 državnih funkcionera, među kojima je šest aktuelnih i pet bivših ministara.

Vršilac dužnosti predsednika Višeg suda za prekršaje u Beogradu Zoran Pašalić rekao je agenciji Beta da su postupci po prijavama koje je DRI ranije podneo u toku.

"Ima postupaka o kojima se odlučuje po žalbama, a neki su još u toku", rekao je Pašalić.

On nije mogao da kaže da li je neki od ranije pokrenutih postupaka u završnoj fazi i kada bi mogla biti doneta prva presuda, jer bi se time, kako je dodao, prejudicirala presuda.

Do sada nije doneta nijedna pravosnažna presuda u postupcima pokrenutim na osnovu tih prijava.

Ukoliko sud utvrdi da prekršaj postoji, ministrima i ostalima protiv kojih će biti podnete prijave, sledi kazna od 5.000 do milion dinara. Jer, 25. jula 2009. godine sankcije su pooštrene, a dotad je ”najskuplji” prekršaj bio 50.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.