Izvor: B92, 20.Mar.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Saradnja nepotpuna

Beograd -- I dalje važi ocena da Beograd ne sarađuje u potpunosti sa Hagom, rekao tužilac Bramerc Rasimu Ljajiću i Vladimiru Vukčeviću.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc prvi put je u Hagu razgovarao s koordinatorima akcionog tima Srbije - ministrom Rasimom Ljajićem i tužiocem Vladimirom Vukčevićem. Posle sastanka, koji je trajao nepuna dva sata, ni Bramerc ni srpski zvaničnici nisu želeli da daju izjave.

Glavni tužilac koji 12. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << maja treba da podnese izveštaj Savetu bezbednosti UN, rekao je da bi pre toga želeo da poseti Srbiju. Ljajić i Vukčević su ponovili da je Srbija posvećena punoj saradnji s Tribunalom, ali osim izveštaja o redovnim aktivnostima, kako saznaje B92, nisu imali nove informacije za tužilaštvo.

Oni su ponovili da su nezadovoljni zbog objavljivanja knjige Karle del Ponte jer smatraju da može da ima negativne efekte na saradnju Srbije s Hagom.

Portparolka glavnog tužioca Olga Kavran rekla je za B92 da Bramerc nema na osnovu čega da da novu ocenu o saradnji Srbije s Tribunalom, pa zato i dalje važi zaključak bivše tužiteljke Karle del Ponte, da Beograd ne sarađuje potpuno.

"Gospodin Bramerc nije još u poziciji da da svoju ocenu. On je rekao više puta do sada da do trenutka kada će on biti u mogućnosti da da novu ocenu, dakle kada bude nekih promena koje bi to nalagale, a do tada važi ocena gospođe Del Ponte. Kao što znate, u junu predstoji izveštaj Savetu bezbednosti, koji je tužilaštvo dužno da podnosi svakih šest meseci", rekla je Kavranova.

Razgovaralo se i o poseti Serža Bramerca Beogradu, mada precizan datum još nije određen. Kako B92 nezvanično saznaje, novi haški tužilac je Ljajiću i Vukčeviću preneo da bi voleo da dođe u Beograd pre nego što da sopstvenu ocenu o saradnje Srbije sa Tribunalom.

Kada je u februaru obilazio region, Serž Bramerc je odustao od posete Beogradu zbog političke situacije u Srbiji posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.