Bez dogovora o minimalcu

Izvor: RTS, 01.Okt.2010, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora o minimalcu

Članice Socijalno-ekonomskog saveta nisu mogle da se dogovore o minimalnoj ceni radnog sata, izjavio ministar Rasim Ljajić. Za Ministarstvo finansija prihvatljiva gornja granica od 93 dinara, sindikati traže 100 dinara za sat rada. Ljajić za kompromis.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da članice Socijalno-ekonomskog saveta danas nisu mogle da se dogovore o minimalnoj ceni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radnog sata.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da je osnovni ekonomski problem u Srbiji velika nezaposlenost.

Prema Ljajićevim recima, pokazatelji lošeg stanja ekonomije su nelikvidnost privrede, niska konkurentnost, mali izvoz kao i malo učešće proizvodnje i izvoza u rastu bruto društvenog proizvoda.

Ministar je povodom deset godina od petooktobarskih promena u Srbiji rekao da je sigurno da su sindikati zajedno sa Vladom i Unijom polodavaca mogli više da urade na unapređenju položaja radnika u Srbiji.

"Predlog sindikata je bio da minimalna cena rada bude 100 dinara po satu, dok je stav Ministarstva finansija bio da je prihvatljiva gornja granica od 93 dinara, sa čim su se složili i predstavnici poslodavaca", rekao je Ljajić.

Ljajić je dodao da se on zalaže za kompromisno rešenje - da minimalna cena rada bude povećana sa sadašnjih 90 na 95 dinara, kako bi najniža plata bila oko 16.500 dinara.

"To je ekonomski opravdano i socijalno prihvatljivo rešenje", naglasio je Ljajić i dodao da će Vlada odlučiti o minimalnoj ceni rada, a da će se, u narednih mesec dana, raditi na unapređenju dijaloga unutar Socijalno-ekonomkog saveta, u kojem su predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i poslodavaca.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je agenciji Beta da je za taj sindikat neprihvatljivo da minimalna mesečna zarada bude manja od 17.400 dinara, koliko bi iznosila, ako bi najniža cena radnog sata bila 100 dinara.

Unija poslodavaca Srbije, kako je Beti potvrdio predsednik Unije Nebojša Atanacković, smatra da je za sadašnje stanje u privredi Srbije primereno da cena rada ostane 90 dinara po satu, ali da se poslodavci ne bi protivili ako bi bila povećana na 93 dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.