Banja Koviljača: Neće biti protesta

Izvor: B92, 28.Nov.2011, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banja Koviljača: Neće biti protesta

Loznica -- Rešavanje problema velikog broja azilanata u Banji Koviljači počeće odmah uz konkretne kratkoročne i dugoročne mere, najavio je ministar rada Rasim Ljajić.

Predstavnici Mesne zajednice i Udruženja građana ''Za Banju Koviljaču'' su odlučili da odustanu od novih protesta posle sastanka sa Ljajićem.

Predsednik Udruženja Vladimir Vulović kaže da je Ljajić, pošto su ga upoznali sa aktuelnom situacijom, najavio da će već od sutra nadležni državni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organi pooštriti kontrole u okviru njihovih nadležnosti i ovlašćenja.

Prema Vulovićevim rečima, u okviru tih, kako je naveo kratkoročnih mera, Ljajić je najavio da to podrazumeva čitav niz inspekcijskih kontola, pre svega u samoj Banji Koviljači, ali i na širem prostoru. Ministar Ljajić je učesnicima sastanka rekao da je 18. novembra potpisan Protokol između Srbije i Makedonije o readmisiji, čime se omogućava vraćanje stranih državljana koji odatle ilegalno uđu na teritoriju naše zemlje, što do sada nije bilo moguće, kazao je Vulović.

On je objasnio da u dugoročne mere, bez postavljenog roka, spada izbor objekta izvan teritorije grada Loznice u koji će biti smešteni i azilanti i imigranti iz Banje Koviljače.

Sve što je rekao ministar Ljajić naišlo je na odobravanje prisutnih članova Udruženja ''Za Banju Koviljaču'' koji su na osnovu toga odlučili da odustanu od namere da organizuju ponovne proteste u tom mestu, naglasio je Vulović.

Predsednik Saveta mesne zajednice u Banji Koviljači Miroslav Vukosavljević je rekao Tanjugu da i sam ovaj Ljajićev dolazak predstavlja potvrdu ozbiljne namere nadležnih da se problem na najbolji način reši, kako u interesu meštana, tako i samih azilanata.

Vulović je ranije danas rekao Tanjugu da će zbog problema sa velikim brojem azilanata u tom mestu, koji se prema njihovoj oceni ne smanjuje, uputiti pismo republičkom premijeru i resornim ministrima tražeći da se to pitanje reši.

On je kazao da je ta odluka rezultat sinoć održanog sastanka članova Udruženja, čiju okosnicu, kako je objasnio, čini organizacioni odbor protesta održanog 6. novembra u Banji Koviljači, posle koga je usledio i jednonedeljni bojkot nastave u tamošnjoj osnovnoj školi.

Posle večerašnjeg sastanka sa ministrom Ljajićem otkazana je i za sutra najavljnena konferencija za novinare na kojoj je trebalo da bude reči o problemima s azilantima, rekao je Vulović.

Prema ranijim podacima lozničkih zvaničnika, ukupan broj imigranata prošlog meseca je bio veći od 2.500, od kojih, kako je više puta rečeno, u Banji Koviljači veliki broj boravi ilegalno, u nehumanim uslovima, izvan zdravstvene zaštite i kontrole.

Skupština grada Loznice je 16. novembra razmatrala pitanje velikog broja imigranata i informisana je o dogovorima lokalnih zvaničnika sa predstanicima MUP-a, Komesarijata za izbeglice i ministrom Ljajićem u cilju rešavanja problema.

Mere i aktivnosti uključuju svestrane vidove kontrola i policijskog prisustva u Banji Koviljači i na širem prostoru i izbor jednog od napuštenih vojnih objekata izvan Loznice, za smeštaj imigranata koji borave u tom turističkom mestu.

Uz podršku planiranim i preduzetim merama i ocenu da je trebalo ranije da uslede, lokalna skupština je pozvala nadležne organe da se broj imigranata svede na kapacitet Centra za azil u Banji Koviljači.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.