Advokati Gotovine traže od Srbije nepostojeće dokumente

Izvor: Politika, 15.Sep.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati Gotovine traže od Srbije nepostojeće dokumente

Branioci nameravaju da okrive Srbiju, ukoliko Gotovini ne bude ublažena kazna u drugostepenom postupku, kaže Rasim Ljajić

Zahtev advokata hrvatskog generala Ante Gotovine u kojem se od Srbije traži dokumentacija koja bi pomogla u žalbenom postupku, više je potreba za medijskim eksponiranjem, nego za dokazima koji realno mogu uticati na odluku žalbenog veća, ocenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

„Advokati Gotovine u Hrvatskoj izjavljuju da će on biti oslobođen ako Srbija dostavi izvesnu dokumentaciju. To znači da će oni da okrive Srbiju, ukoliko Gotovini ne bude ublažena kazna u drugostepenom postupku”, kaže Rasim Ljajić, zaključujući da je reč o medijskom ratu.

Advokati Gotovine tražili su od Srbije stenografske beleške sa sednice Vrhovnog saveta odbrane. Odbrana, ukazuje Ljajić, već poseduje zapisnike sa tih sednica koje je dostavilo Haško tužilaštvo. U tim zapisnicima izričito piše da stenografske beleške nisu vođene.

„Stenografske beleške ne postoje i jasno je da ih mi ne možemo dostaviti”, navodi Ljajić.

Kako saznajemo iz izvora bliskih Haškom tribunalu, advokati Ante Gotovine tužili su Srbiju tom sudu zato što im nije dostavila dokumentaciju u traženom roku koji je istekao 15. jula. Pošto su iz Haga dobili odgovor da je rok koji su dali Srbiji bio nerazumno kratak, branioci su se ponovo obratili srpskoj Kancelariji za saradnju sa Hagom, tražeći da do 30. septembra dostavi dokumenta.

Advokati su najavili da će dokumenta koja očekuju iz Srbije predstavljati temelj za rušenje prvostepene presude kojom je Gotovina osuđen na 24 godine zatvora. Oni tvrde da zapisnici sa sednica VSO objašnjavaju ulogu Srbije u ratovima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Odbrana je pošla od zapisnika sa 41. sednice VSO od 14. avgusta 1995. godine, na kojoj je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević rekao da bi bila „idiotska glupost” pomoći RSK nakon što su odlučili da izađu iz Krajine i izazvali egzodus „kada su imali sve uslove da se brane”. Zar sada, upitao je Milošević, „to treba da bude razlog da Jugoslavija jurne tamo da brani te teritorije sa kojih su oni utekli kao zečevi?”.

Odbrana smatra da je pomenuti izvod relevantan za žalbeni postupak protiv hrvatskih generala jer „baca novo svetlo na to šta je srpsko rukovodstvo smatralo uzrokom odlaska civila iz Krajine” za vreme i posle operacije „Oluja”. Branioci smatraju da Miloševićeve reči idu u prilog njihovoj tezi, po kojoj je naređenje krajinskih vlasti za evakuaciju civilnog stanovništva, a ne granatiranje hrvatske vojske i policije, bio glavni uzrok odlaska Srba iz Knina i drugih delova Krajine.

U zapisniku sa 43. sednice od 29. avgusta 1995. godine branioci su našli i trag koji vodi do dokumenata da su svi oficiri, uključujući i komandanta 40. kadrovskog centra VJ, koji je pokrivao područje Krajine, bili obavezni da napišu izjave o događajima u zoni odgovornosti svojih jedinica tokom hrvatske agresije na RSK i dostave ih načelniku Generalštaba VJ Momčilu Perišiću. Branioci smatraju da bi ti dokumenti mogli da sadrže informacije o razlozima odlaska Srba iz Krajine koji idu u prilog tezi odbrane.

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su na 24 odnosno, 18 godina zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sa predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, sa ciljem nasilnog i trajnog proterivanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine. Istom presudom general Ivan Čermak je oslobođen svih optužbi.

Dorotea Čarnić

objavljeno: 16.09.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Advokati Gotovine traže od Srbije nepostojeće dokumente

Izvor: S media, 16.Sep.2011, 00:52

Branioci nameravaju da okrive Srbiju, ukoliko Gotovini ne bude ublažena kazna u drugostepenom postupku, kaže Rasim Ljajić. ..Zahtev advokata hrvatskog generala Ante Gotovine u kojem se od Srbije traži dokumentacija koja bi pomogla u žalbenom postupku, više je potreba za medijskim eksponiranjem,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.