APOS traži ostavke ministara

Izvor: Mondo, 19.Feb.2013, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

APOS traži ostavke ministara

Asocijacija potrošača Srbije traži ostavke ministara Rasima Ljajića i Gorana Kneževića jer su potrošače doveli u haos i dilemu kome da veruju. NOPS nije zabrinut zbog problematičnog mleka a ministar Knežević kaže da "u Vladi ima predpostavljenog" i da "dobro radi svoj posao".

Asocijacija potrošača Srbije (APOS) saopštila je danas da ministar poljoprivrede Goran Knežević i ministar trgovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Rasim Ljajić treba da podnesu ostavke zbog toga što javnost nema prave podatke o ispravnosti mleka u Srbiji.

Predsednica APOS-a Edina Popov izjavila je agenciji Beta da će sutra na sednici Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača "izneti taj problem za koji su odgovorni ministri Ljajić i Knežević, jer su napravili opšti haos i doveli potrošače u lažnu dilemu kome da veruju".

Ona je rekla da ta dva ministarstva ne rade svoj posao i da su nanela nezamislivu štetu prozivođačima mleka u Srbiji.

"Niti ministar Ljajić sprovodi Zakon o zaštiti potrošačca, niti ministar Knežević poštuje Zakon o bezbednosti hrane", naglasila je Popov.

Ona je ocenila da je vreme da se problem ispravnosti mleka iz medija prenese u institucije sistema.

"Bezbednost hrane nije rialiti šou, nego stvar od najveće važnosti i za potrošače i proizvođače u Srbiji", navela je Popov.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je večeras na konferenciji na kojoj je ustvrdio da je mleko bezbedno, da u Vladi Srbije ima svog pretpostavljenog, koji može od njega da zatraži podnošenje ostavke, ukoliko oceni da je on kao kao ministar odgovoran za situaciju oko ispravnosti mleka.

"Nije na pritiscima politikanata da traže ostavku", rekao je Knežević na vanrednoj konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje da li će podneti ostavku, kao što su to, povodom pojave aflatoksina u mleku, tražile neke organizacije za zaštitu potrošača.

Prema rečima ministra poljoprivrede, svako treba da snosi odgovornost za svoj posao.

"Mislim da svoj posao radim odgovorno i trudim se najbolji način", kazao je Knežević.

Rezultati kontrole mleka koje su objavili Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu razlikuju se jer su ispitavanja rađena u različitim laboratorijama, koje imaju neusklađene kriterijume, izjavio je danas predsednik NOPS-a Goran Papović.

"Ti rezultati bi mogli da budu sasvim drugačiji ako bi se to isto mleko predalo na ispitivanje refrentnoj laboratoriji u Beču, gde mogu da ustanove odstupanja i do 30 odsto", rekao je Papović agenciji Beta.

Papović je rekao da NOPS nema novca da bi slala mleko u Beč na analizu, ali da očekuje ozbiljnost državnih organa koji bi trebalo to da urade.

On je kazao da bi "građani trebalo da unesu tri do četiri litra mleka sa visokim sadržajem aflatoksina dnevno i da ga piju dve tri godine da bi osetili neki problem".

"Savet je da piju mleko u manjim količinama ili dugotrajno mleko proizvodeno u novembru i decembru prošle godine, jer kod tih mleka nije otkriven aflatoksin", rekao je Papović.

Papović je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede dužno da hitno pošalje inspektore na teren da ispitaju stočnu hranu.

Kako je dodao, NOPS je razgovarao i sa mlekarama, koje su navele da će kontrolisati prisustvo aflatoksina u mleku koje otkupljuju od farmera i da nijedno mleko neće ući u pogon ako u sebi ima aflatoksin.

"Država mora da ima ozbiljnost i dogovorili smo da se formira radna grupa koja će pratiti stanje i za mesec dana NOPS će ponoviti rezulate", rekao je on.

Kako je dodao, NOPS je razočaran što nije formiran Nacionalni savet za bezbednost hrane, a ne postoji ni referentna laboratorija.

Papović je rekao da ako su već postojale naznake da je kukuruz u Srbiji zaražen, onda je trebalo odmah krenuti u rešavanje problema.

"Mi ne prihvatamo bilo kakvo prikrivanje informacije, niti prihvatamo politički obračun sa bilo koje strane. Ovo nije politika već zdravlje i bezbednost potrošača", naglasio je Papović.

Ozbiljnih reakcija iz Vlade još nema, iako je to danas bila i jedna od glavnih tema u Skupštini.

Da li ćete vi prestati da pijete mleko glasajte u našoj ANKETI.

(Beta/MONDO/Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Asocijacije potrošača Srbije: Knežević i Ljajić da daju ostavke

Izvor: Blic, 19.Feb.2013

Predsednica Asocijacije potrošača Srbije (APOS) Edina Popov izjavila je danas da ministri poljoprivrede i trgovine Goran Knežević i Rasim Ljajić treba da podnesu ostavke jer, kako je rekla, ne poštuju i ne sprovode Zakon o zaštiti potrošača. ..Povodom pojave aflatoksina u mleku i objavljivanja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.