Izvor: Blic, 13.Mar.2008, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjsko lečenje uz zabavu, izlete i sport

Prvi srpski turistički klaster nazvan „Kraljevski odmor" formiralo je 20 državnih organizacija i preduzeća i privatnih preduzetnika na prostoru od Ivanjice preko Raške, Kopaonika, Kraljeva do Vrnjačke Banje. Hotelijeri, vlasnici restorana, proizvođači mineralnih voda, prevoznici, turoperatori, turističke organizacije, udruženja ekstremnih sportista, asocijacije koje se bave seoskim turizmom i privatni planeri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << udružili su se u jato (grub prevod za reč klaster) u nameri da objedine bogatu turističku ponudu područja od Vrnjačke Banje do Kopaonika.



- Zamislite mlad bračni par koji u Matarušku Banju dođe da leči sterilitet. Kupatilo - kafić, kupatilo - hotel, eventualno poseta Žiči, i tu je kraj. I tako dve sedmice. A sada zamislite drugačiju mogućnost. Kupatilo - tura do planine Stolovi i skok paraglajderom, dan pauze, pecanje pastrmke na Studenici, pa raftig niz Ibar. Treći dan obilazak manastira, pa potom na kraju sedmice, ako je rano proleće, i odlazak na Kopaonik na skijanje i sve to uveče vidite na prvoj turističkoj televiziji u Srbiji. To je ideja koja leži u osnovi formiranja prvog srpskog turističkog klastera - kaže Aleksandar Pantelić, direktor ovog udruženja, koji je i na čelu „Navigatora", prve srpske turističke televizije, koja se putem kabla emituje iz Kraljeva.

Vrnjački i kopaonički elitni hoteli kao što su „Breza", „Slavija", Udruženje banjskih i klimatskih mesta, „Jatovi" apartmani bez reči su podržali formiranje klastera. Ono što osnivače posebno raduje jeste da su oni koji ideji treba da daju tu posebnu aromu odmah ušli u veliki i ambiciozni tim.

Paraglajding klub „Eol" oličen u Zoranu Petroviću, dvostrukom nosiocu zlatnog orla i državnom reprezentativcu, pa Rafting klub iz Ušća, ušćanski kajakaši, mauntibajkeri iz Kraljeva, ribolovci, planinari. Brojna ekipa koja turisti zatvorenom u krugu lečilišta u banjama može uz blagotvorne vode i blata da pruži i malo adrenalina u krvi uz činjenicu da vole ono čime se bave videla je i dobru ekonomsku perspektivu u velikom regionalnom turističkom jatu.

- Kopaonik i Vrnjačka Banja se takoreći vide, a između je ogromna crna turistička rupa. Ta rupa od podnožja Kraljevačkih planina i doline Ibra puna je istorije, netaknute prirode. Ako povežemo Kopaonik i Vrnjce, završili smo posao i turista koji to jednom oseti, uvek će nam se vraćati - kaže Pantelić.

Priča o klasterima je kod nas još nova. Tek nekoliko ih je formirano na području Srbije i Ministarstvo za ekonomski i regionalni razvoj zato ovoj oblasti i poklanja dosta pažnje.

- Klasteri su kod nas tek u začetku. Imamo ih u oblasti prerade drveta, softvera, proizvodnje plastike, malih poljoprivrednih mašina i auto-kompanija. Većina je koncentrisana u Vojvodini i zato ovaj kraljevački projekt posebno raduje - kaže Zorica Marić, načelnik Odeljenja za unapređenje konkurentnosti u ovom minstarstvu i rukovodilac projekta za unapređenje klastera.

Ovo ministarstvo, inače, u ovakvim projektima učestvuje i kao sufinansijer tako da u novoosnovanom kraljevačkom turističkom jatu računaju i na finansijsku pomoć države.

Korist koju možemo da ostvarimo je velika. Prvi klijent golijske „Ledene" jeste sam klaster. Slično je sa preduzećem „Autotransport" iz Kraljeva koje je ekskluzivni prevoznik turista do Stolova, gde će ih prihvatiti paraglajdisti ili mauntibajkeri. Od zajedničkih nabavki do činjenice da kroz objedinjenu ponudu možemo da ostvarimo sa manje troškova veći profit pokazaćemo i ostalima da Evropa nije naivna kada je svoje celokupno poslovanje zasnovala na regionalnom principu - zaključuje Pantelić.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.