Prva šansa za lekare

Izvor: RTS, 10.Jul.2013, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva šansa za lekare

Privremeni, ali prvi posao dobilo je 60 mladih lekara. Lekare angažovalo Ministarstvo zdravlja kroz DILS projekat, kojim se podstiče unapređenje zdravstvenih usluga na lokalnom nivou, a koji je finansiran iz kredita Svetske banke.

Šansu za posao dobilo je 60 mladih lekara koji će do kraja godine sticati prvo radno iskustvo u Domovima zdravlja širom zemlje. Projekat DILS finansira Svetska banka, a mlade lekare angažovalo je Ministarstvo zdravlja.

Ugovorima o zaposlenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lekari će biti angažovani u 40 domova zdravlja širom zemlje. U Srbiji je više od 2000 lekara nezaposleno.

Za većinu 60 mladih ljudi koji su dobili šansu, ovo je možda bio jedan od nasrećnijih trenutaka u životu. Uslovi za izbor kandidata bili su završen Medicinski fakultet, prosek iznad devet, i da su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Milorad Antić iz Niša kaže da je ponosan što je ušao u uži izbor kandidata za taj projekat.

"Raspoređeni smo u Dom zdravlja Niš, tu ću biti i na projektu, nadam se da ću za to vreme steći neko početno iskustvo jer nisam radio u struci, i trudiću se da iskoristim ovaj prvi posao i prvu šansu. Diplomirao sam 2012. godine, završio staž i od tada čekam posao," kaže Antić.

Lekari će biti angažovani na sprovođenju skrining programa ranog otkrivanja karcinoma, edukaciji stanovništva o zdravim stilovima života i borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, depresije i dijabetesa.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović očekuje da će stariji lekari mlađima moći da prenesu svoja iskustva, a mlađi starijima deo entuzijazma. Najveću korist imaće pacijenti.

"Nadam se da će ih starije kolege prepoznati kao njihove buduće kolege bar u nekim sredinama i nekim domovima zdravlja, jer kadrovskim planom, 400 lekara, 400 stomatologa, 800 i više sestara, dobiće posao do kraja godine", kaže Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka zdravlja kaže da je veliki problem loša struktura zdravstvenog i nezdravstvenog kadra i da je predlog ministarstva da kada nezdravstveni kadar ode u penziju na njegovo mesto dođe zdravstveni.

Pre nego što naprave prve radne korake, mladi lekari imaće i neophodnu obuku. Projekat traje do kraja godine, ali će možda biti i produžen, a u pripremnoj proceduri su ugovori za još 12 lekara, koji će biti raspoređeni u 11 domova zdravlja.
Pogledaj vesti o: Prva šansa

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.