Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jul.2016, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva šansa BiH za skidanje sa crne liste u oktobru

BRISEL - BiH ima rok do oktobra da usvoji potrebne procedure kako bi bila u mogućnosti da bude skinuta sa liste visokorizičnih zemalja za EU, koju je Evropska komisija objavila danas na svom sajtu zbog činjenice da naša zemlja nije primijenila propise i standarde protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

"Nezavisne" su prve najavile da će se desiti ovaj scenario, iako su neki mediji i političari tvrdili da je riječ o pogrešnoj informaciji jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << BiH usvojila Zakon o sprečavanju pranja novca.

Osim toga, neki bh. mediji, ali i zvaničnici, pokazali su određeno nerazumijevanje, pominjući da postoje "sive liste", što nam je Melani Voan, portparol Komesarijata za pravdu Evropske komisije, negirala.

"Lista koju smo objavili ne sadrži nikakve sankcije ili bilo kakve druge mjere, niti od banaka traži da prestanu ili smanje finansijske aktivnosti s vašom zemljom. Ona samo traži od banaka da obrate veću pažnju na potencijalno rizične transakcije", rekla je ona.

Aleksandra Vijemenga Dejnijel, menadžer za komunikacije Akcionog tima za finansijsku akciju (FATF), nam je objasnila da će to tijelo na plenarnoj sjednici u oktobru ponovo razmatrati napredak BiH.

"Razmotrićemo napredak i po potrebi i osvježiti naše izjave u vezi s visokorizičnim i nekooperativnim zemljama", pojasnila je ona.

Podsjećamo, Evropska komisija danas je BiH prvi put stavila na svoju crnu listu nakon što je FATF 24. juna na svom sajtu objavio listu zemalja koje nisu ispunile svoje obaveze u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranjem terorističkih aktivnosti. Evropska komisija je samo prenijela informacije sa FATF sajta, čime je EU BiH i zvanično proglasila kao nekooperativnu.

BiH na listi društvo prave Irak, Gvajana, Laos, Sirija, Jemen, Vanuatu, Uganda i Avganistan. Na pitanje da li će Evropska komisija ukloniti BiH sa crne liste kada to FATF učini, Voanova je odgovorila potvrdno, pojasnivši da analiza Evropske komisije uključuje analizu koju bude objavio FATF.

"FATF je zaključio da Akcioni plan još nije implementiran i da BiH mora dalje ulagati napor da otkloni nedostatke. Zakon o pranju novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, koji je BiH usvojila, je tek jedna od više neophodnih mjera koje treba primijeniti", pojasnila nam je ona.

Voanova je dodala još jednu važnu činjenicu koju zvaničnici BiH prešućuju - za EU i FATF nije dovoljno da se samo tražene mjere usvoje.

"Važno je da to nisu samo mjere na papiru. FATF procedure podrazumijevaju da će biti organizovane posjete na licu mjesta da bi se uradila procjena da li se usvojeni zakoni i primjenjuju", rekla je ona.

Ukoliko bi FATF bio zadovoljan samo usvajanjem mjera, BiH bi teoretski do oktobra mogla učiniti potreban napor da usvoji tražene mjere i bude skinuta sa liste. Ukoliko, pak, FATF bude insistirao i na implementaciji, BiH će se malo duže "kiseliti" na crnim listama.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je da se BiH još 2009. obavezala Akcionim planom prema da će ispuniti uslove i standarde.

"Od 2009. do 2015. ti uslovi nisu ispunjeni. Računalo se s tim da ćemo donijeti akcioni plan koji niko ozbiljno neće shvatiti, nama će neko gledati kroz prste, i da će nam biti oprošteno", rekao je Mektić, dodavši da je BiH prošle godine izbjegla crnu listu, a da nije ispunjen ključni uslov, izmjena člana 209 Krivičnog zakona BiH.

"Dobili smo listu preporuka FATF-a koje treba ispuniti kako više BiH ne bi bila predmet rasprave ni u okviru FATF-a, a ni Manivala", kazao je Mektić.

Da bismo bili skinuti sa liste, od BiH se očekuje da izvrši harmonizaciju Krivičnog zakona u dijelu sankcionisanja finansiranja terorističkih organizacija. Osim toga, očekuje se da stvorimo legalni okvir za oduzimanje imovine stečene za sprovođenje terorističkih aktivnosti. Dalje preporuke se odnose na uspostavljanje nadzora međunarodnih finansijskih transakcija, te na implemeniranje mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma za nevladine i neprofitne organizacije. Dalje, kako je istaknuto, potrebne su mjere za kontrolu konverzije stranih valuta, te usvajanje procedura u čitavoj zemlji za oduzimanje nelegalno stečene imovine.
Pogledaj vesti o: Prva šansa,   Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Prva šansa BiH za skidanje sa crne liste u oktobru

Izvor: Cafe.ba, 14.Jul.2016

- BiH ima rok do oktobra da usvoji potrebne procedure kako bi bila u mogućnosti da bude skinuta sa liste visokorizičnih zemalja za EU, koju je Evropska komisija objavila danas na svom sajtu zbog činjenice da naša zemlja nije primijenila propise i standarde protiv pranja novca i finansiranja terorističkih...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.