Izvor: RTS, 27.Jan.2021, 18:19

Moja prva plata – šansa za mlade medicinare u Kragujevcu da "ispeku zanat"

Program "Moja prva plata" omogućio je da se oko 10.000 mladih, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, poveže sa poslodavcima. U program koji traje devet meseci, država ulaže dve milijarde dinara: sa 20.000 dinara dotira zarade za srednjoškolce, a sa 24.000 za one sa fakultetskom diplomom.
"Moja prva plata" i prvi posao za Petra. Medicinu je završio pre četiri godine, stažirao, položio državni ispit. Posle tri godine čekanja na birou, sada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u lekarskoj ordinaciji.

"Zaobići opštu praksu je zaista možda i šteta, jer prva iskustva sa pacijentima i generalno u svetu medicine, mogu da se steknu upravo u opštoj praksi. Prvi klinički slučaj, prvi kontakt sa pacijentom, prvo uzimanje anamneze. Smatram da je program 'Moja prva plata' zapravo idealna šansa da se ostvari taj prvi i primarni kontakt sa pacijentima u ordinaciji", navodi dr Petar Slavković iz Kragujevca.
Još dvadesetak medicinara "peče zanat" u kragujevačkom Domu zdravlja. Pod budnim okom iskusnih lekara, uče i ono čega nema u knjigama.
"Najbitniji je taj odnos sa pacijentom, strpljenje i poštovanje, uvažavanje svakog pacijenta. Mislim da svakom kolegi koji je završio znači da dođe do svog posla, da ima posao, posle toga, naravno da ostane i radi za stalno. A, najbitnije je da radi ono što voli", navodi dr Biljana Novaković iz Doma zdravlja u Kragujevcu.
Privatne kompanije i javni sektor u oblasti zdravstva i socijalne zaštite širom su otvorili vrata mladim praktikantima. Oko 180 poslodavaca u Kragujevcu zaposlilo je 325 mladih ljudi. U Šumadiji – pedesetak više.
"To su sve mladi ljudi od 25 do 30 godina. Najbolje što je u Kragujevcu zadnjih godina završilo medicinu, a pošto sam čitao njihove biografije, ja znam da će mnogi od njih u budućnosti biti poznati srpski i evropski lekari", navodi Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja u Kragujevcu.
Upravo lekari, inženjeri, vaspitači bili su najtraženiji sa završenim fakultetom, a među srednjoškolcima, priliku da steknu prvo radno iskustvo dobili su medicinari, zanatlije, ekonomski i pravni tehničari.
Pogledaj vesti o: Prva šansa,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.