Rekonstruisan put Merošina-Prokuplje, ali deo puta nije urađen

Izvor: JužneVesti.com, 25.Jul.2023, 14:16

Rekonstruisan put Merošina-Prokuplje, ali deo puta nije urađen

Nakon nekoliko meseci odlaganja sa početkom, a zatim i produženog roka za završetak radova, rekonstrukcija državnog puta koji povezuje Nišavski i Toplički okrug od Merošine do Prokuplja proglašena je završenom. Ipak, iako je najavljeno da će se uraditi kompletna rekonstrukcija na toj deonici, deo puta u dužini pd 1,75 kilometara nije odrađen, a kao razlog u Putevima Srbije navode da, prema urađenim analizama nosivosti "na ovim potezima nije bilo potrebno ojačanje". >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Radi se o deonici od izlaza iz Merošine prema Prokuplju do vrha "Debelog brda", a vozači koji svakodnevno putuju na relaciji Niš - Prokuplje i nazad potvrđuju da je ta deonica bila u boljem stanju u odnosu na ostale delove, ali da i na njoj ima pukotina i ulegnuća.Projektom predviđena rekonstrukcija puta; Foto: Lj. M.

Da deonica nije bezbedna za saobraćaj najbolje pokazuje to da je na početku deonice mesecima stajalo upozorenje za ulegnuća na kolovozu i ograničenje brzine od 40 km, a da su sada ti znaci uklonjeni, iako nije ništa rađeno - kaže jedan od vozača.

U Putevima Srbije nisu objasnili da li je projekat po kome se radila rekonstrukcija od 11,503 kilometara puta obuhvatio i tu deonicu.Tabla na ulazu u Merošinu; Foto: Čitalac

Na jednom delu deonice, od km 208+500 do km 210+250, u dužini od 1,75 km nisu izvođeni radovi na kolovozu jer prema urađenim analizama nosivosti na ovim potezima nije bilo potrebno ojačanje, a na osnovu analize funkcionalnog stanja kolovozne konstrukcije zaključeno je da su za postizanje adekvatnog nivoa funkcionalnosti dovoljni radovi iz pozicija redovnog održavanja - objašnjavaju u Putevima Srbije.

Vrednost radova na rekonstrukciji puta Merošina - Prokuplje koštao je oko 425 miliona dinara, a rekonstrukciju tog puta najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 2021. godine, ali je početak radova u startu kasnio više meseci. Tokom izvođenja radova stvarale su se velike gužve, zbog čega su se vozači žalili da je saobraćaj usporen na gotovo čitavoj deonici, jer su se radovi obavljali na više lokacija.

Slična situacija je i sa radovima od Beloljina do Rudara u dužini od 24,3 kilometara, gde su radovi u toku, a na toj deonici je novi rok za završetak avgusta ove godine.

Trenutne aktivnosti izvođača Srbijaautoput su vezane za izradu habajućeg sloja na deonici Kuršumlija – Rudare, izradu rigola, uređenje bankina, pločastih propusta, kegli mostova i na postavljanju saobraćajne signalizacije i opreme.

Zbog nepredviđenih podzemnih uslova sa kojima se u toku izvođenja radova izvođač susreo, dodatnih zahteva lokalne zajednice kao i vremenskih uslova u kojima nije bilo moguće izvoditi pojedine pozicije radova, došlo je do pomeranja roka za završetak, koji se očekuje u avgustu ove godine - rekli su ranije u Putevima Srbije

I na toj deonici se stvaraju velike gužve i zastoj u saobraćaju, a poseban problem je sada kada ljudi sa Kosova i Metohije koriste godišnji odmor i vraćaju se iz inostranstva ka južnoj pokrajini, a to je najčešći putni pravac koji koriste.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Vučić u sredu u Merošini - otvara 5,5 kilometara, rađenih godinu i po dana

Izvor: JužneVesti.com, 25.Jul.2023

Prvu deonicu Auto-puta mira koji će, kada se završi, povezati Niš i Merdare, u dužini od 5,5 kilometara zvanično će u sredu od 9 sati otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Radi se o deonici od naplatne stanice do petlje kod Merošine...Kako je najavljeno u Kabinetu predsednika, planirana...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.