Vučić u sredu u Merošini - otvara 5,5 kilometara, rađenih godinu i po dana

Izvor: JužneVesti.com, 25.Jul.2023, 16:08

Vučić u sredu u Merošini - otvara 5,5 kilometara, rađenih godinu i po dana

Prvu deonicu Auto-puta mira koji će, kada se završi, povezati Niš i Merdare, u dužini od 5,5 kilometara zvanično će u sredu od 9 sati otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Radi se o deonici od naplatne stanice do petlje kod Merošine.

Kako je najavljeno u Kabinetu predsednika, planirana je prezentacija projekta auto-puta E80 Niš-Merdare, a zatim i obilazak nove donice koji će moći da se obiđe >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << samo organizovanim prevozom.

Iako je deonica zvanično proglašena završenom, deo puta u dužini od 1,75 kilometara nije odrađen, a kao razlog u Putevima Srbije navode da, prema urađenim analizama nosivosti "na ovim potezima nije bilo potrebno ojačanje".

Na ceremoniji otvaranja auto-puta svoje turističke potencijale prezentovaće turističke organizacije Nišavskog i Topličkog okruga, a obraćanje predsednika Vučića i Emanuela Žofrea, šefa delegacije Evropske unije u Srbiji planirano je u 9:45 sati.

Još 2015. godine tada premijer Srbije Aleksadar Vučić koji je boravio u zvaničnoj poseti Albaniji sa premijerom ove zemlje Edijem Ramom razgovarao je o auto-putu Niš-Priština-Prizren-Drač i načinima finansiranja izgradnje.

Da je priča o izgradnji auto-puta od Niša do Albanije ozbiljna tvrdila je tokom 2016. godine tada srpska ministarke Zorana Mihajlović i ambasador Albanije u Srbiji Iljir Boćka, najavljujući da će se do kraja naredne godine znati tačna trasa puta.

Dve godine kasnije tender za izradu Prostornog plana za auto-put Niš-Merdare, dobija niški Zavod za urbanizam koji je otpočeo izradu tog plana.

Vučić, ovoga puta kao predsednik Srbije 2021. godine ponovo najavljuje gradnja “auto-puta mira” koji počinje u Nišu, a potom preko Prištine i Tirane, pa sve do Drača.

Krajem decembra 2021. kreću radovi na prvoj deonici tog puta od Niša do Pločnika koji će koštati 226 miliona evra, od čega je 40 miliona poklon od EU, ostatak od 185 miliona obezbeđen je iz kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, a 30 miliona je obezbeđeno iz budžeta Srbije.

Tada je početak radova obeležen ceremonijom kod Merošine uz kamione i mašine i prisustvo predsednika Srbije Vučića, ministara, direktora Koridora i Puteva Srbije, kao i šefa delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea.

Najavljeno je i da će prva deonica biti duga 32 kilometra do Pločnika, odnosno Beloljina, a kako je rekao Vučić 2021., deo auto-puta do Prokuplja trebalo je da bude gotov za oko dve i po godine.

Umesto toga, skoro dve godine kasnije završeno je tek oko 5,5 kilometara koji će se sutra svečano otvoriti.

Izgradnja cele dužine auto-puta koštaće oko 650 miliona evra.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Najavljen za 2020, Auto-put mira tek na šestom kilometru

Izvor: Istinomer.rs, 25.Jul.2023

Prva deonica auto-puta Niš-Merdare, od 5,5 kilometara, otvara se sutra, a da su ostvarene brojne najave i obećanja kompletna saobraćajnica nazvana "Auto-put mira", dužine 383 kilometra, od Niša do albanske luke Drač, bila bi već u funkciji. . The post Najavljen za 2020, Auto-put mira tek na šestom...

Nastavak na Istinomer.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.