Kako se greju Prokupčani

Izvor: RTS, 18.Okt.2018, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se greju Prokupčani

Na nedavno održanoj sednici Vlade Republike Srbije u Prokuplju najavljena je izgradnja gasovoda od Niša do tog grada, koji je jedan od retkih u Srbiji koji nema toplanu. Kako se greju Prokupčani i šta će za njih značiti gasovod, pogledajmo u priči Biljane Popović.
Porodica Milojković iz Prokuplja za grejanje dvospratne kuće u sezoni potroši oko 20 kubika drva.
"Uzeli smo prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 21 kubik", kaže Mirjana Milojković. "Ostalo nam je pošto je bila topla zima. Sad smo opet pripremili 18, 19 kubika."
Većina Prokupčana za grejanje koristi ogrevno drvo. Ove grejne sezone koštalo ih je 3.500 dinara kubik, u maju do 5.000 dinara, koliko ga plaćaju oni koji ga sada kupuju. Troškovi se dodatno uvećavaju za sečenje i cepanje. Građani se dovijaju nekeko da uštede, što čine najčešće grejanjem samo prostorije u kojoj borave.
Prokupčani koji žive u stambenim zgradama, najčešće se greju na struju, jer im je to najisplativije, a i ne izlažu se dodatnim problemima oko skladištenja drva i dopremanja na više spratove.
Problem grejanja trajno bi rešila izgradnja toplane, a nedavno je i najavljena izgradnja gasovoda od Niša do Prokuplja.
"Prokuplje dobija mnogo jer svi investitori koji su dolazili da obilaze razne lokacije po Prokuplju uvek su nas pitali da li postoji mogućnost da se priključe na gas", objašnjava gradonačelnik Aleksandar Simonović. "Na sednici Vlade dobili smo uveravanje da izgradnja gasovoda počinje 2019. godine, da je 15 miliona evra obezbedio Srbija gas."
Izgradnja toplane, koja bi Prokupčane poštedela nabavke energenata sačekaće, osim dolaska gasovoda, i izradu regulacionog plana grada.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izgradnja nove Industrijske zone u Prokuplju, rešava problem nezaposlenosti u čitavom Topličkom okrugu

Izvor: JuznaSrbija.info, 19.Okt.2018, 13:18

Na Sednici Vlade Srbije, koja je prošle nedelje održana u Prokuplju, predsednik Opštine Aleksandar Simonović iskoristio je priliku da zatraži podršku za realizaciju planiranih projekata, koji bi omogućili privredni razvoj grada u narednom periodu...Prema njegovim rečima, jedan od najvažnijih...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.