Kako se greju Prokupčani

Na nedavno održanoj sednici Vlade Republike Srbije u Prokuplju najavljena je izgradnja gasovoda od Niša do tog grada, koji je jedan od retkih u Srbiji koji nema toplanu. Kako se greju Prokupčani i šta će za njih značiti gasovod, pogledajmo u priči Biljane Popović.

Porodica Milojković iz Prokuplja za grejanje dvospratne kuće u sezoni potroši oko 20 kubika drva.

"Uzeli smo prošle godine 21 kubik", kaže Mirjana Milojković. "Ostalo nam je pošto je bila topla zima. Sad smo opet pripremili 18, 19 kubika."

Većina Prokupčana za grejanje koristi ogrevno drvo. Ove grejne sezone koštalo ih je 3.500 dinara kubik, u maju do 5.000 dinara, koliko ga plaćaju oni koji ga sada kupuju. Troškovi se dodatno uvećavaju za sečenje i cepanje. Građani se dovijaju nekeko da uštede, što čine najčešće grejanjem samo prostorije u kojoj borave.

Prokupčani koji žive u stambenim zgradama, najčešće se greju na struju, jer im je to najisplativije, a i ne izlažu se dodatnim problemima oko skladištenja drva i dopremanja na više spratove.

Problem grejanja trajno bi rešila izgradnja toplane, a nedavno je i najavljena izgradnja gasovoda od Niša do Prokuplja.

"Prokuplje dobija mnogo jer svi investitori koji su dolazili da obilaze razne lokacije po Prokuplju uvek su nas pitali da li postoji mogućnost da se priključe na gas", objašnjava gradonačelnik Aleksandar Simonović. "Na sednici Vlade dobili smo uveravanje da izgradnja gasovoda počinje 2019. godine, da je 15 miliona evra obezbedio Srbija gas."

Izgradnja toplane, koja bi Prokupčane poštedela nabavke energenata sačekaće, osim dolaska gasovoda, i izradu regulacionog plana grada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво