Morgan Stenli savetnik za Telekom

Izvor: B92, 23.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morgan Stenli savetnik za Telekom

Beograd -- Srbija je sama ponudila da većinski udeo u NIS-u proda za 400 miliona evra, kaže ministar Rusije za vanredne situacije Sergej Šojgu.

Cenu NIS-a nije moguće menjati, kaže Sergej Šojgu

Ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu izjavio je tokom jučerašnje posete Srbiji da Srbija ne mora da proda Naftnu industriju Rusima, ako smatra da je cena za 51 odsto te kompanije niska.

On je na novinarsko pitanje o tome da li je Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i gde kupila jeftinije naftnu kompaniju od NIS-a, odgovorio: „Dobro, nemojte da prodajete ako vam je jeftino. Vi ste procenili, vi ste ponudili cenu, mi smo kazali da pristajemo”.

U vreme kad je krajem prošle godine Srbija razmatrala ruski predlog energetskog aranžmana, mediji su pisali o u najmanju ruku značajnoj ulozi tadašnjeg generalnog sekretara Vlade Srbije Dejana Mihajlova.

Bilo je i nezvaničnih informacija da upravo on najviše agituje za to da se sa Rusima što pre aranžman zaključi, iako srpska strana nije bila zadovoljna ponuđenim uslovima. Njegova i uloga ostalih pregovarača nije osvetljena do danas, niti je poznato kakav je bio prvobitni predlog ruske strane i da li je Srbija uopšte uspela da ispregovara bolje uslove.

Srpska vlada je, inače, posle sastanka sa Šojguom saopštila da je rešena da realizacija naftno-gasni aranžman sa Rusijom bude završena na obostrano zadovoljstvo"

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković je, kako je navedeno u saopštenju je iz Vlade Srbije, u razgovoru sa ruskom delegacijom, pružio uveravanja da će Srbija u potpunosti poštovati sve što je predviđeno Sporazum o saradnji u oblasti energetike, koji je 25. januara ove godine potpisan u Moskvi.

Realizacija tog sporazuma je, prema oceni Cvetkovića, jedna od najvećih investicija u Srbiji. Predsednik Vlade Srbije se zahvalio Rusiji na "principijelnoj politici i podršci koju pruža Srbiji u vezi sa Kosovom i Metohijom i očuvanjem njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta".

Cvetković je rekao da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom od izuzetne važnosti i da ubuduće treba da se iskoriste sve njegove mogućnosti.

Ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu je, kako je saopšteno, istakao je da je naftno-gasni sporazum "najveći investicioni poduhvat Ruske Federacije na Balkanu". On je izrazio uverenje da je veliki deo posla urađen i da će nakon formiranja pregovaračkih timova razgovori o svim detaljima tri ugovora koji proističu iz Sporazuma biti završeni u roku od 60 dana.

"Cenu NIS-a nije moguće menjati, jer bi u tom slučaju morao da se menja celi energetski sporazum", naveo je Šojgu i dodao da bi eventualna promena energetskog sporazuma sa Srbijom značila i novo usaglašavanje sa svim ostalim partnerima.

"Još jednom smo danas potvrdili da je NIS sastavni deo velikog sporazuma o nafti i gasu. Ne možemo posebno da procenjujemo neki deo ovog sporazuma, jer to povlači za sobom promenu celog sporazuma. Učesnici u sporazumu nisu samo Rusija i Srbija, već i države kroz koje će proći gasovod, kao što je Bugarska, koja je pre mesec dana ratifikovala sporazum", rekao je Šojgu.

Predstavnici Srbije i Ruske Federacije izjavili su da je "dogovorena operacionalizacija gasnog aranžmana" i da će ona biti sprovedena u naredna dva meseca.

Razgovoru sa delegacijom Vlade Ruske federacije prisustvovali su i zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, i ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić. U saopštenju se navodi da su se obe strane složile da će i u narednom periodu nastaviti da unapređuju bilateralnu ekonomsku saradnju.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma,   Dzej

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Morgan Stenli" preporuka za Telekom

Izvor: RTS, 23.Sep.2008

Agencija za privatizaciju preporučila je Vladi Srbije da privatizacioni savetnik za Javno preduzeće "Telekom Srbija" bude investiciona banka "Morgan Stenli", jer je dostavila najpovoljniju ponudu na tenderu. .U konkurenciji je bila i ponuda konzorcijuma,...

Nastavak na RTS...

Telekom dobio privatizacionog savetnika

Izvor: Mondo, 23.Sep.2008

Investiciona banka Morgan Stenli izabrana je za privatizacionog savetnika Telekoma Srbija, saopštila je Agencija za privatizaciju u utorak.

Nastavak na Mondo...

"Morgan Stenli" privatizacioni savetnik za "Telekom Srbija"

Izvor: Kurir, 23.Sep.2008

BEOGRAD, 23. septembra (Tanjug) - Agencija za privatizaciju Vladi Srbije preporučila je da privatizacioni savetnik za Javno preduzeće "Telekom Srbija" bude investiciona banka "Morgan Stenli" (Stanley), jer je dostavila najpovoljniju ponudu na tenderu. U konkurenciji je bila i ponuda konzorcijuma, koju...

Nastavak na Kurir...

Morgan Stenli privatizacioni savetnik Telekoma

Izvor: Poslovni magazin, 24.Sep.2008, 12:37

Agencija za privatizaciju je Vladi Srbije preporučila da privatizacioni savetnik za Javno preduzeće "Telekom Srbija" bude investiciona banka "Morgan Stenli" (Stanley), jer je dostavila najpovoljniju ponudu na tenderu.U konkurenciji je bila i ponuda konzorcijuma, koju čine međunarodna ..

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.