Vlada danas o Telekomu i kreditima za građane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2010, 01:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada danas o "Telekomu" i kreditima za građane

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je danas paket subvencionisanih gotovinskih i potrošačkih kredita za građane Srbije i donela je odluku o tenderskoj prodaji 40 odsto akcija Telekoma Srbije koje su u vlasništvu države, rečeno je Tanjugu u vladi.

Prvi zahtevi za odobravanje tih zajmova poslovne banke će primati već od sledeće nedelje.

Maksimalni iznos gotovinskih kredita iznosiće 300.000 dinara, a visina kamata biće 7,5 odsto za građane čija su primanja ispod 30.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dinara, a 8,95 odsto za građane čija su primanja u rasponu od 30.000 do 80.000 dinara, najavio je ove nedelje ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i napomenuo da će rok otplate ovih kredita biće tri godine, a period "mirovanja" 12 meseci.

Prema njegovim rečima, banke će putem dinarskih kredita u privredu upumpati 30 milijardi dinara, a država 1,5 milijardi dinara iz budžeta za subvencije kamata bankama.

Cilj odobravanja novih dinarskih kredita je povećanje kupovine moći građana, podsticanje domaće tražnje, brži privredni rast, jačanje domaće valute i podsticaj domaćoj proizvodnji, rekao je Dinkić.

Dinkić je rekao da je novi paket subvencionisanih zajmova dopuna vladinog paketa mera za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize, ističući da je to jedan od prvih konkretnih koraka u deevroizaciji Srbije, odnosno većem korišćenju domaće valute u domaćim transakcijama.

Dinarski potrošački krediti biće odobravani za kupovinu domaćeg nameštaja, podnih obloga (parket, laminat), bela tehnika, građevinski materijal (vrata, prozori, keramika, cement i ostali građevinski materijali), sanitarije (umivaonik, kada, WC šolja), turistički aranžmani u Srbiji.

Korisnici ovih potrošačkih kredita moći će da budu zaposleni, penzioneri i poljoprivrednici koji imaju registrovana domaćinstva.

Iznos kredita koji će moći da se podigne je bez ograničenja, odnosno do visine kreditne sposobnosti klijenta.

Kamatna stopa je fiksna i iznosi 7,5 odsto godišnje. Rok otplate je 36 meseci, dok je grejs period 12 meseci.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je u sredu da se priprema tehnika prodaje "Telekoma", koja će biti slična kao u slučaju mešovite srpsko-austrijske kompanije "Mobi 63" norveškom "Telenoru", ocenjujući da će 40 odsto akcija biti atraktivno za bilo koju zainteresovanu stranu.

Od novca od prodaje "Telekoma" biće formiran specijalni fond, čime će se sprečiti da taj novac ode u tekuću potrošnju, umesto u investicije, rekao je premijer.

Cvetković je naveo da će deo novca iz tog fonda biti iskorišćen za izgradnju puteva, za koje nisu obezbeđena sredstva od međunarodnih finansijskih institucija, kao što su izgradnja auto-puta Beograd -Čačak, Čačak- Pojate- Kruševac, Paraćin-Vrška Čuka, Niš- Prokuplje i drugi.


Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada danas o prodaji "Telekoma"

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2010

Vlada Srbije danas bi, između ostalog, trebalo da razmatra prodaju 40 odsto akcija "Telekoma Srbije" u državnoj svojini i da usvoji paket mera za subvencionisane dinarske kredite građanima Srbije...Premijer Mirko Cvetković izjavio je da je sada pravi trenutak za prodaju "Telekoma Srbija", jer je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Vlada danas o prodaji "Telekoma" i subvencionisanim kreditima

Izvor: Blic, 26.Mar.2010

Vlada Srbije usvojila je danas program subvencionisanih dinarskih gotovinskih i potrošačkih kredita koje će građani moći da koriste za kupovinu domaćih proizvoda iusluga...Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu ekonomije, banke će iduće nedelje početi da primaju zahteve za kredite. Poslovne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.