Vlada: Imamo rešenje za inflaciju

Izvor: B92, Tanjug, 14.Dec.2010, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada: Imamo rešenje za inflaciju

Beograd -- Vlada ima plan da zaustavi inflaciju u 2011, tvrdi ministarka finansija i otkriva da je prodaja "Telekoma" jedan od načina.

Imajući u vidu šta su preživeli devedesetih godina, građani Srbije posebno su osetljivi na inflaciju. Ona sada nije ni izbliza takvih razmera, ali je trenutno najveća u okruženju.

Iako je NBS najavila dalji rast cena, pa tako i inflacije i u sledećoj godini, ministarka finansija Diana Dragutinović poručuje da država ima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plan kako to da zaustavi.

Prvi put posle tri godine Srbija godinu završava sa dvocifrenom inflacijom. A to nas čeka i 2011. jer je već najavljen rast cena i inflacije koja će, po prognozama, ići i do 14 posto.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da bolje nije moglo. Prema njenim rečima, manji deficit i veća stabilnost kursa uticaće na stabilnije cene naredne godine.

"Sa ovakvom depresijacijom dinara i rastom cena hrane, inflacija nije mogla da bude manja", dodala je Dragutinovićeva.

Projektovana inflacija za sledeću godinu je oko 11 posto, kažu u "Kvartalnom monitoru". Ta brojka je međutim mnogo veća ako se računa poslednjih 5 meseci u kojima je inflacija već stigla do 15 posto.

Član ekonomskog tima premijera Srbije Pavle Petrović veruje da bi bolja koordinacija Vlade i NBS ublažila negativne efekte.

"Presudno je da se u 2011. godini, sprovede državna i dogovorena fiskalna politika, jer ako bi se tu zbog predizborne godine popustilo, NBS ne bi imala načina da zaustavi tu inflaciju, i onda je ceo blok vezan za kurs dinara i spoljni deficit", objašnjava on.

Iako aranžman sa MMF-om završava u aprilu, ministarka ne isključuje mogućnost da se saradnja sa MMF-om, to jest aranžman nastavi iz predostrožnosti.

Dinar nastavlja jačanje

Dinar će sutra ojačati prema evru za čak 61 paru, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 105,48 dinara za evro.

Centralna banka je danas kupila 30 miliona evra na međubankarskom tržištu kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije domaće valute.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.