Uskoro tender za Telekom

Izvor: RTS, 17.Sep.2010, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro tender za Telekom

Premijer Mirko Cvetković rekao da će do kraja meseca biti raspisan tender za prodaju Telekoma, a da će od januara biti ukinut porez na mobilnu telefoniju. Dinar je stabilan, očekujem da će tako i ostati, kaže premijer.

Tender za prodaju Telekoma Srbije biće raspisan do kraja septembra, a kupac će se znati do kraja godine, rekao premijer Mirko Cvetković.

Posle sastanka sa predstvnicima Američke privredne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << komore, Cvetković je rekao da je uslov za raspisivanje tendera da se akcije Telekoma formalno prebace sa PTT-a na državu.

"Taj proces je u toku i verovatno će biti završen naredne sedmice", naveo je premijer.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija u Telekomu Srbija, preko Javnog preduzeća PTT-a Srbije. Preostalih 20 odsto akcija je u vlasništvu grčke kompanije OTE, u kojoj Dojče telekom ima 30 odsto kapitala.

Cvetković je rekao da bi, prema procenama, novac od prodaje Telekoma trebalo da bude uplaćen u prvom kvartalu 2011. godine.

Od 1. januara bez poreza na mobilnu telefoniju

Premijer je rekao da će krizni porez na mobilnu telefoniju biti ukinut od 1. januara 2011. godine. 

Vlada Srbije uvela je u junu 2009. godine porez na mobilnu telefoniju u okviru mera za smanjenje budžetskog deficita i trebalo je da ga ukine sa prvim znacima ekonomskog oporavka.

Prema zvaničnim podacima, Srbija je u prvom kvartalu 2010. godine izašla iz recesije.

Sva tri operatera mobilne telefonije, Telekom Srbija, Vip mobajl i Telenor zatražili su 6. maja ukidanje tog poreza od 10 odsto.

Premijer Cvetković je danas razgovarao sa predstavnicima kompanija članica Američke privredne komore u Srbiji o planiranim ekonomskim reformama za ovu i narednu godinu.

Dinar se stabilizovao

Investitori su premijeru uputili brojna pitanja koja se odnose na ubrzavanje zakonodavne reforme, ukidanje suvišnih propisa, sprovođenje poreske reforme i usvajanje izmena Zakona o radu. Njih je takođe interesovalo kako će se kretati kurs, ali i drugi makroekonomski pokazatelji, pre svega budžetski deficit i rast BDP-a.

Cvetković je rekao da se dinar stabilizovao i da ne očekuje dalje značajnije slabljenje domaće valute.

Podsetio da Vlada priprema Nacrt strategije ekonomskog razvoja i naglasio da bi rad na njoj trebalo da bude uskoro završen.

Kada je reč o poreskoj reformi, Cvetković je naglasio da je reč o dužem procesu i da se poreski sistem neće menjati u narednih godinu do dve. On je dodao da će se predlozi te reforme naći "na stolu" mnogo ranije i da će se o njima voditi javna rasprava.

Premijer je investitore obavestio i da bi izmene i dopune Zakona o radu trebalo da budu usvojene do kraja godine.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.