Uručena NIN-ova nagrada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2011, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručena NIN-ova nagrada

BEOGRAD -

Na svečanosti u Skupštini grada Beograda glavni i odgovorni urednik NIN-a Nebojša Spaić uručio je Gordani Ćirjanić, nagradu ovog nedeljnika za roman godine u 2010, a predstavnica "Telekoma" Milena Marković uručila je ček na milion dinara.

Spaić je podsetio da je na današnji dan pre 76 godina pokrenut nedeljnik NIN koji je 1954. godine ustanovio nagradu za roman godine.

Ćirjanićevoj je nagrada pripala za roman "Ono što oduvek želiš" u izdanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Narodne knjige i ona je četvrta žena kojoj je dodeljeno ovo priznanje.

Književni kritičar, koji je kao član žirija svoj glas dao nagrađenom romanu Mileta, Aćimović Ivkov pročitao je esej posvećen ovom delu naslovljen "Trajanje i istina".

Citirajući Oskara Vajlda da "nikada svetu neće dosaditi da posmatra uznemirenu dušu kako na svom putu zapada iz mraka u mrak", on je konstatovao da je glavni junak Ćirjanićkinog romana "oživotvorena ta 'duša' koji je i tipizirani junak našeg doba".

Opisujući glavnog junaka Ivkov je rekao da je "taj tragikomičan junak pritešnjen samoćom i razapet između svesti i savesti, razuma i osećajnosti".

"Drama jedne sudbine koja se skokovito razvijana i tragički realizuje između stvarnosti i privida, bazična je sižejna okosnica ove, književno-umetnički veoma vešto i uverljivo izvedene višeslojne romaneskne priče", istakao je Ivkov.

Laureatkinja je u osvrtu na značaj NIN-ove nagrade konstatovala da je ona možda danas važnija nego pre jer, u sredini koja nema književni život kakav je imala, "nagrada ostaje jedini most između pisca i gotovo sluđenog čitaoca kome se nudi, u istom pakovanju, dobra, osrednja i petparačka literatura".

Odgovarajući na retoričko pitanje koliko je piscu važna ova vrsta priznanja književnica koja se već tri puta našla u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, istakla je da društveni ugled i priznanja nisu bitna za motivaciju da se piše ali uvek je prisutna čovekova težnja da sredina u kojoj živi prepozna njegov rad. "To piscu stoji kao trn u nozi sa kojim se može ali tišti", rekla je Ćirjanić.

Na vest da je dobila NIN-ovu nagradu osetila je, kako kaže, ne samo radost već i olakšanje, doživevši je kao "trn manje, jednu stepenicu više koju romanopiscu nameću okolina i društvo".

Protumačivši svoje delo kao "sudar svetova , starog i novog" spisateljica je kazala da je "roman bio njen način borbe da ne postanemo Lotofazi, mitski narod koji jedući lotosov list sve zaboravlja".
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.