U junu privatizacija JP na Kosovu?

Izvor: B92, 10.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U junu privatizacija JP na Kosovu?

Beograd/Beč -- Ako se Ujedinjene nacije, kao što je planirano, u junu budu povukle sa Kosova nestaće ograničenja u vezi sa privatizacijom javnih preduzeća u pokrajini, piše "Prese".

Kraj administracije svetske organizacije mogao bi da ima posledice po privredu na Kosovu

"To znači da tada i velike firme iz oblasti infrastrukture mogu biti dostupne stranim investitorima. Tu se radi pre svega o aerodromu u Prištini, Kosovskoj elektroprivredi (KEK), Pošti i Telekomu", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi taj bečki dnevnik i ukazuje da je premijer Hašim Tači najavio da želi da ta preduzeća delimično ili u potpunosti privatizuje.

Kako je najavljeno, prvi bi trebalo da budu privatizovani Pošta i Telekom, pre svega mobilni operater "Vala".

"Vlada računa s prihodom od milijardu evra", rekao je za "Prese" Kujtim Dobruna, šef bečkog predstavništva Agencije za promociju investicija na Kosovo.

Bečki advokat Kristijan Mikoš, čija advokatska kancelarija "Volf tajs" savetuje UNMIK, takođe smatra da će kraj administracije UN voditi ka velikim privatizacijama u južnoj srpskoj pokrajini.

Što se pravne sigurnosti tiče, on ocenjuje da je situacija slična kao u Srbiji i Makedoniji, ali bolja nego u Albaniji.

Mikloš je bečkom dnevniku "Standard" rekao da neće biti problema zbog isprepletenosti preduzeća za privatizaciju sa srpskim firmama, jer su firme "po pravilu zbog rata izgubile najveći deo svoje vrednosti".
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.