Treba li uopšte prodati Telekom?

Izvor: B92, 15.Okt.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treba li uopšte prodati "Telekom"?

Beograd -- Pojedini stručnjaci kritikuju odluku Vlade da proda "Telekom" koji je profitabilno preduzeće.

"Telekom Srbije" će definitivno biti prodat nakon odluke Vlade Srbije o prodaji 51 odsto akcija ovog državnog preduzeća.

Minimalna cena bi trebalo da bude 1,4 milijarde evra, a taj novac će, bar kako je najavljeno, biti uložen u infrastrukturu. Za razliku od Vlade, koja pravda ovaj potez navodeći da će usluge za građane biti mnogo bolje, neki stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatraju da ne treba prodavati kompaniju koja najviše puni budžet.

Zanimljivo je i da bi investiciona banka "Sitigrupa”, koja je privatizacioni savetnik Vlade Srbije, bila u sukobu interesa ukoliko na tenderu bude učestvovao nemački "Dojče telekom”.

Diskusije da li treba prodati preduzeće "Telekom Srbija” prekinula je Vlada, koja obećava da će 900 miliona evra od privatizacije biti uloženo u izgradnju puteva.

Milojko Arsić, član Ekonomskog saveta premijera Mirka Cvetkovića, kaže da novac od prodaje "Telekoma” ne bi smeo da se koristi za finansiranje tekuće javne potrošnje i dodaje da će ta kompanija uspešnije poslovati kada pređe u privatni sektor.

”Iako nam izgleda da ta kompanija vrlo uspešno radi u Srbiji, mi još uvek imamo puno dvojnika, nije izvršena digitalizacija fiksne mreže. Tako da nivo usluga koje pruža 'Telekom’ u oblasti fiksne telefonije jjoš uvek je ispod nivoa usluga koje se dobijaju u okruženju”, podseća on.

"Da bi se taj nivo podigao, potrebna su velika ulaganja i mislimo da bi neka privatna kompanija, koja bi usput i bila izložena konkurenciji, bila pod velikim pritiskom da brže unapredi kvalitet usluga u fiksnoj telefoniji", ocenjuje Arsić.

Bušatlija: Ulaganje u pozicije za izbore

Konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija sumnja da će od prodaje "Telekoma Srbije” biti izgrađeni putevi i očekuje da novac ode u krpljenje budžeta.

Navodeći da je ova kompanija u prošloj godini imala neto profit od 160 miliona evra, Bušatlija kaže da nije tačno da "Telekom” nema novca za investicije, što je Vlada navela kao jedan od razloga za prodaju.

”Ako vi prodajete nešto što vam je profitabilno, jedini razlog za to je da uložite pare u nešto što je još profitabilnije. Ja ne vidim da se kod nas može uložiti u bilo šta drugo sem u telekomunikacije jer nigde nemamo toliki profit. Ali, po toj logici ne treba ni prodavati 'Telekom’”, smatra on.

"Što se tiče planova da se to uloži u infrastrukturu , gospođa Kalanović je pre neki dan govorila u šta treba da se ulaže, to apsolutno nisu nikakvi prioriteti. To je više ulaganje u regione i kupovina pozicije za buduće izbore", ocenjuje Bušatlija.

"Sitigrupa" u sukobu interesa?

Među zainteresovanim kupcima, koji su do sada stupili u kontakt s privatizacionim savetnikom, su "Frans telekom”, "Telekom Austrija”, "Oraskom” i "Dojče telekom”.

Intervju sa Mahmudom Bušatlijom, u kojem navodi više razloga zašto odluka da se proda "Telekom Srbije" nije dobra, možete čitati na našoj stranici Biz.

Bušatlija navodi da neće biti pravedno ukoliko se na tenderu pojavi "Dojče telekom”.

Naime, "Sitigrupa”, investiciona banka i konsultant Vlade Srbije za prodaju "Telekoma Srbije,” je u isto vreme i savetnik "Dojče telekoma”.

”Međunarodna praksa previđa da, ukoliko postoji konsultant koji je angažovan za potrebe države, onda se ona firma kojoj je ovaj konsultant takođe konsultant ne može javiti na tender”, objašnjava Bušatlija.

"To jesu međunarodne norme, ali to ne obavezuje naše političare, kao što ih i mnogo puta nije obavezivalo. Očekuje se da se kod nas pojavi i 'Dojče telekom’, ali u tom slučaju bi 'Sitigrup’ bila u sukobu interesa", upozorava on.

Ukoliko i dođe do ovakvog scenarija, niko ne bi mogao da pozove na odgovornost Vladu Srbije jer ona time ne bi prekršili domaće zakone, ali bi to stranim investitorima dalo do znanja da se ovde ne poštuje međunarodna praksa i Srbija bi bila otpisana kao destinacija za ulaganja.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.