Telenor tužio Ratel

Izvor: B92, 08.Jul.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telenor tužio Ratel

Kompanija Telenor podnela je Upravnom sudu u Beogradu tužbu protiv Republičke agencije za telekomunikacije zbog diskriminatorske i previsoke naknade za pozive iz mobilne mreže te kompanije prema fiksnoj mreži Telekoma Srbije.

Izvor: Mikro




Agencija Beta prenosi da je generalni direktor Telenora u Srbiji, Ćel-Morten Jonsen, izjavio da je ta cena poziva oko četiri puta veća od cene koju Telenor naplaćuje konkurenciji u Norveškoj.

„Nema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razloga da Telenorov korisnik mobilne mreže više plaća pozivanje fiksne mreže Telekoma Srbije nego što to plaća Telenorov korisnik fiksne telefonije, pošto su troškovi za Telekom Srbije jednaki", naglasio je Jonsen.

Prema rečima direktora Telenora, norveška kompanija to ne može da prihvati, tako da je u skladu sa srpskim zakonodavstvom Telenor podneo tužbu Upravnom sudu u Beogradu da se to pitanje konačno reši.

„Ne vidim razlog da se taj spor ne reši na poslovan način. Očekujemo da će sud biti nepristrasan", rekao je Jonsen.

Prema odluci Republičke agencije za telekomunikacije o cenama pristupa infrastrukturi Telekoma Srbije i naknadama za interkonekcije, naknada za pozivanje iz fiksne mreže Telenora u fiksnu mrežu Telekoma iznosi 0,68 dinara po minutu u vreme jakog saobraćaja, dok je cena terminiranja poziva iz Telenorove mobilne mreže ka Telekomovoj fiksnoj mreži 1,83 dinara po minutu.

Podnošenje tužbe, istakao je direktor Telenora, neće uticati na odluku Telenora da posluje i investira u Srbiji i dodao da je to normalan problem koji se dešava u poslovanju.

Jonsen je naveo i da zbog visokog iznosa naknade koju je Ratel odredio za otvaranje petlje Telekoma Srbije, odnosno korišćenje bakarnih parica do pojedinačnih korisnika za usluge ADSL interneta, Telenor ne vidi prostora za ozbiljnija ulaganja u tu oblast.

„To je kristalno jasno. Ne možemo da ulažemo u ADSL pristup internetu iz milostinje", rekao je generalni direktor Telenora u Srbiji, kompanije koja je najveći pojedinačni strani investitor na srpskom tržištu.

Jonsen je naveo i da se zahvaljujući odluci Ratela o naknadama za pristup telekomunikacionoj infrastrukturi Telekoma Srbije, napreduje u realizaciji tog projekta, ali da je iz tehničkih razloga potrebno određeno vreme za povezivanje. Telenor će početi da koristi infrastrukturu Telekoma Srbije i dodao da se paralelno napreduje i u širenju Telenorove infrastrukture.

„Telenor ne želi samo da koristi infrastrukturu Telekoma Srbije, već da izgradi i sopstvenu. Telenor želi da uloži novac u zemlju, da kroz celu Srbiju obezbedi odgovarajuću infrastrukturu", istakao je generalni direktor Telenora u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.