Telekomu za digitalizaciju 160mil.€

Izvor: B92, Beta, 24.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telekomu za digitalizaciju 160mil.€

Beograd -- Kompaniji Telekom Srbije potrebno je još oko 160 miliona evra da završi digitalizaciju fiksne telefonije.

Prema podacima Telekoma, u Srbiji je digitalizovano 95 odsto telefonskih centrala, a u Beogradu nešto manje - 94,14 odsto. Telekom Srbija će do kraja godine uvesti više od 140.000 novih fiksnih priključaka, tako da će stepen digitalizacije u Srbiji dostići 96 odsto.

Iako je prethodni generalni direktor Draško Petrović pre tri i po godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najavljvao da će digitalizacija u Beogradu biti završena do polovine 2006, a u celoj Srbiji do kraja 2007. godine, u Telekomu tvrde da rokovi nisu bili deo zvanične strategije tog preduzeća.

U Telekomu navode da bi digitalizacija trebalo da bude završena što pre, ali da je to složen proces i da zbog toga nije moguće navesti tačan datum kada će posao biti završen.

Prema planovima ove kompanije do kraja 2010. trebalo bi da bude završeno i razdvanjene dvojnih telefonskih priključaka.

"U Srbiji ima 183.185 dvojnih telefonskih priključaka, odnosno 6,4 odsto telefonskih pretplatnika ima dvojnika, a planirano je da do kraja 2010. godine svi dvojnici budu razdvojeni", rečeno je u Telekomu.

U Beogradu ima 30.597 dvojnika, što je pet odsto pretplatnika.

Kako navode u Telekomu, dvojnici postoje zbog nedvoljnog kapaciteta mreže, nezavisno od tehnologije, pa su razdvajanje dvojnika i digitalizacija mreže dva odvojena procesa.

"Telekom Srbija tokom zamene analogne centrale digitalnom, često, izdvajajući velika sredstva, paralelno izvodi radove na izgradnji i proširenju prateće pristupne mreže. Iz tog razloga, digitalizaciju često prati i smanjenje broja dvojnika, ali nije njena neposredna posledica", navode u Telekomu.

Strateškim planom za narednih pet godina, naveli su, predviđeno je da 64 odsto investicija bude uloženo u razvoj i modernizaciju fiksne mreže.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Telekomu potrebno 160 miliona evra da završi digitalizaciju

Izvor: Kurir, 23.Nov.2008, 15:37

BEOGRAD, 23. novembra 2008. (Beta) - Kompaniji Telekom Srbije potrebno je još oko 160 miliona evra da završi digitalizaciju fiksne telefonije, rečeno je agenciji Beta u tom preduzeću. Iako je prethodni generalni direktor Draško Petrović pre tri i po godine najavljvao da će digitalizacija u Beogradu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.