Telekom u dugom roku ne treba da finansira budžet

Izvor: Glas javnosti, 28.Apr.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telekom u dugom roku ne treba da finansira budžet

BEOGRAD  - Premijer Mirko Cvetković rekao je juče u Skupštini Srbije da preduzeća kao što su Telekom Srbija u drugom roku ne treba da finansiraju budžet nego sav profit treba ulagati u poboljšanje tehničkih mogućnosti tog resursa.

Cvetković je to kazao odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske stranke Srbije Nenada Popovića, stranke koja se protivi najavljenoj prodaji Teklekoma Srbije.

"Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Srbije ne misli da je potrebno da preduzeća kao što su Telekom u nekom drugom roku finansiraju budžetske potrebe. Sav profit treba da se investira i da taj strateški resurs bude na tehnički najvišem nivou, a ne da se uzimaju dividende i onemogućava razvoj", kazao je Cvetković. Na navode Popovića da Telekom ostavaruje veliki profit i da to preduzeće ne treba prodavati, Cvetković je kazao da je profit Telekoma Srbija znatan i može da bude iskorošćen u proširenje tehničke baze, ali i naveo da su potrebna mnogo veća ulaganja u tu kompaniju od profita koji ostvaruje.

Nenad Popović je kazao da su telekomunikacije strateški važan resurs za razvoj domaće privrede, da Telekom Srbija zapošljava veliki broj radnika i kooperanata, a da je u 2010. ostvario profit od 17 milijardi dianara što je, rekao je, najveći uspeh u Evropi i predstavlja rast od 30 odsto u odnosu na 2009. Prema rečima Popovića, broj korisnika fiksne telefonije povećan je na 3,3 miliona, a mobilne telefonije na 7,3 miliona. Popović je kazao da je Telekom uložio u poslovanje 16 milijardi dinara i odbacio navode da Telekom Srbija "gubi u trci sa konkurencijom".

Premijer Cvetković je kazao da ni jedan od argumenata koje je izneo Popović a koji se odnose na to da je Telekom strateški resur, da ima veliki broj radnika i ostvaruje profit dugoročno posmatrano ne mogu da opstanu. "Svaki od argumenata ima i svoju drugu stranu i svaki od tih argumenata se mogu opovrgniti na adekvatan način", kazao je Cvetković i dodao da je interes države da se kooperantni razvijaju jer njihovo zatvaranje unutar jednog kruga neće doprineti da postignu dobre rezultate.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.