Telekom (ne)vredi 3,5 milijardi evra?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2010, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telekom (ne)vredi 3,5 milijardi evra?

BEOGRAD - Kompanija Telekom Srbija vredi između tri i tri i po milijarde evra, procena je jedne od najpoznatijih svetskih konsultantskih firmi iz SAD, piše u današnjem izdanju Politika.Apsolutno su neistinite tvrdnje da postoji procena vrednosti akcionarskog društva Telekom Srbija i da je sprovela bilo kakva konsultantska kuća na osnovu podataka o poslovanju iz 2009. godine, kako su preneli pojedini mediji, saopštio je danas Telekom Srbija.

Ta konsultantska firma, čije se ime drži >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u tajnosti jer bi ona mogla da se pojavi na tenderu za privatizacionog savetnika, procenu vrednosti Telekoma dala je pre dva meseca na osnovu podataka o poslovanju srpske kompanije u 2009. godini.

Kako piše Politika, plan Vlade Srbije je da početna cena na tenderu za prodaju Telekoma bude veća od procenjene vrednosti kompanije.

Ovaj broj, s obzirom na ugled firme koja je dala procenu vrednosti, biće ključni argument za početnu cenu na tenderu za prodaju 40 odsto vrednosti Telekoma Srbija.

Ukoliko se, na primer, kao konačna cena vrednost celokupnog Telekoma odredi suma od 3,2 milijarde evra, onda će Vlada Srbije najverovatnije započeti tender sa nešto većom cenom, od recimo 3,5 milijarde evra, što znači da bi za 40 odsto Telekoma u startu tražila 1,4 milijarde evra, navodi list.

Ukoliko se javi više zainteresovanih kompanija, u tom slučaju bio bi otvoren postupak aukcije, što bi ukupnu vrednost Telekoma (pa time i dela koji se prodaje) moglo da podigne na četiri milijarde evra (odnosno 1,6 milijardi evra za 40 odsto vlasništva koje se prodaje).

Od visine početne cene s kojom se ide na tender zavisiće i količina akcija (vlasništva) koje će dobiti građani u obliku besplatnih akcija.

Ukoliko, na primer, početna cena na tenderu bude 3,5 milijarde evra (vrednost celokupnog Telekoma), onda bi građani kroz besplatne akcije dobili pet odsto vlasništva Telekoma, navodi list.

Demant Telekoma

U saopštenju se "najodlučnije demantujuju i tvrdnje pojedinih medija su predstavnici Dojče Telekoma ili drugih potencijalnih investitora prisutni u Telekomu Srbija".

Kako objašnjava Telekom, "bilo bi suprotno zakonu da se bilo kome dozvoli pristup kompanijskim aktima i dokumentaciji, bez adekvatne odluke akcionara - PTT Srbija, odnosno države Srbije i grčke kompanije OTE".

"S obzirom da se radi o neistinitim informacijama koje mogu naneti ozbiljnu štetu našoj kompaniji i njenim akcionarima, prema odredbama Zakona o privrednim društvima i Zakona o tržištu hartija od vrednosti, još jednom upozoravamo na zakonsku obavezu i odgovornost za objavljene informacije", navodi Telekom.

"Pozivamo medije da, u skladu sa dosadašnjom dobrom saradnjom", dodaje se u saopštenju, "sve informacije koje se tiču Telekoma Srbija a.d. provere u samoj kompaniji, umesto da objavljuju netačne informacije iz nekompetentnih izvora".
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Telekom (ne)vredi 3,5 milijardi evra?

Izvor: Economy.rs, 26.Mar.2010, 04:14

Kompanija Telekom Srbija vredi izmedu tri i tri i po milijarde evra, procena je jedne od najpoznatijih svetskih konsultantskih firmi iz SAD, pise u danasnjem izdanju Politika.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.