Telekom ne utiče na deficit

Izvor: RTS, 15.Maj.2011, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Telekom" ne utiče na deficit

Činjenica da "Telekom Srbija" nije prodat neće uticati na pokrivanje budžetskog deficita u 2011. godini, tvrdi predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović. Komisija za zaštitu konkurencije vratiće "Telekomu Austrije" dva miliona dinara, uplaćena za procenu po skraćenom postupku.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović tvrdi da činjenica da "Telekom Srbija" nije prodat, ne bi trebalo da utiče na pokrivanje budžetskog deficita u 2011. godini , jer je budžet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pravljen tako da je, i bez novca od prodaje tog preduzeća, predviđeno "zatvaranje" deficita.

Komisija za zaštitu konkurencije okončaće postupak provere procene monopolske pozicije "Telekoma Austrija" u slučaju kupovine većinskog udela u "Telekomu Srbije" i toj kompaniji vratiti dva miliona dinara, rečeno je agenciji Beta u Komisiji.

Austrijski "Telekom", koji je vlasnik i mobilnog operatora "Vip mobajl", krajem januara tražio je da Komisija po skraćenom postupku odlučuje o njegovoj prijavi nameravane koncentracije kapitala na srpskom tržištu telekomunikacija, za šta je uplatio naknadu od dva miliona dinara.

Komisija je početkom marta odlučila da ne prihvati zahtev te kompanije da u skraćenom postupku odlučjuje o njenoj prijavi već da po službenoj dužnosti, odnosno u roku od tri meseca, donese rešenje.

"Budžet je tako planiran da se deficit zatvori i bez 'Telekoma'. To još više potencira da ne bi smeo da bude prekoračen deficit koji je predviđen budžetom, samim tim i fiskalnim pravilima, pa bi osnovni elementi potrošnje morali da budu u skladu sa tim", izjavio je Petrović.

Petrović je podsetio da, prema zakonu, Ministarstvo finansija polovinom maja treba da dostavi Fiskalnom savetu nacrt izveštaja o fiskalnoj strategiji, koji predstavlja prvi korak u postupku pripreme budžeta za narednu godinu.

Savet zatim ima rok od mesec dana da iznese svoje mišljenje o nacrtu izveštaja.

Kako je ranije navedeno u izveštaju o fiskalnim kretanjima za prvi kvartal 2011. godine koji je Savet sačinio, na osnovu fiskalnih pravila procenjuje se da ciljni fiskalni deficit u 2012. godini treba da bude najviše 3,2 odsto ukuppnog domaćeg proizvoda (BDP), te sa tim iznosom treba početi pripremu budžeta za 2012. godinu.

S obzirom na to da je u toku postupak pripreme budžeta za 2012, gde je prvi korak izrada Izveštaja o fiskalnoj strategiji, važan parametar za njegovu izradu je ciljni deficit konsolidovanog budžeta za sledeću godinu.

Prema zakonu, ciljni deficit u 2012. se određuje na osnovu ostvarenog deficita u 2011. i očekivanog rasta BDP u 2012. godini.

Ukoliko ove godine bude ostvaren cilj, deficit od 4,1 odsto BDP i rast privrede iduće godine bude, kao što se predviđa četiri odsto, onda se kao ciljni deficit u 2012. dobija 3,2 odsto BDP, naveo je Savet u izveštaju.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.